Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce trebuie să știm despre viața pomilor

Ce trebuie să știm despre viața pomilor
Foto: NoName_13, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 25 Ianuarie 2024, 10:50

Oamenii au iubit întodeauna pomii și s-au ocupat cu dragoste de ei. Că orice ființă vie, pomii își au viață lor, adică se nasc dintr-o sămânța, cresc, devin folositori prin fructele lor, apoi intră în faza de declin și pier.

În viață unui pom, se deosebesc 3 perioade:

- a creșterii sau a tinereții

- a rodirii

- a îmbătrânirii.

Prima perioada se caracterizează prin creșterea viguroasă a trunchiului, a ramurilor de schelet și a ramurilor mai scurte (secundare), ce le îmbracă pe cele de schelet. Sistemul radicular crește atât în adâncime cât și în lateral.

În această perioada, toată puterea pomului este folosită pentru construirea unui schelet solid, variind mult de la o specie la altă, de la un soi sau port-altoi la altul, în funcție de cond pedo-climatice și de agrotehnica folosită.

Exemple:

  • Piersicul rodește cel mai repede: la 2-3 ani de la plantare;
  • Nucul nealtoit, la 7-10 ani de la plantare;
  • Soiurile de măr altoite pe port-altoi franc rodesc cu 2-3 ani mai târziu decât atunci cd sunt altoite pe port-altoi vegetativi;
  • Același soi crescut la câmpie, pe un sol cernoziom, intră pe rod cu 2-3 ani mai devreme decât atunci cd e crescut la deal, pe un sol podzolit.

Condițiile de mediu și agrotehnica aplicată au cel mai mare rol în scurtarea perioadei de tinerețe.

Către sfârșitul acestei perioade, în organele pomilor ( rădăcini, ramuri) se depun cantități mari de substanțe care servesc că material pt formarea ramurilor de rod, și astfel pomul intră în a două per de viață, cea de rodire.

În perioada de rodire, ritmul de creștere a ramurilor de schelet scade, în schimb se formează un nr tot mai mare de ramuri de rod. Deși, pomul mai crește în grosime și în înălțime, totuși predomină rodirea. Această este cea mai frumoasă și mai lungă perioada din viață pomului.

Încet, încet pomul se epuizează; creșterile anuale încetinesc, unele vârfuri ale ramurilor de schelet se usucă; fructele sunt tot mai mici și mai puține. Pomul încearcă parcă să lupte prin emiterea de la baza ramurilor principale a numeroși lăstari lacomi, care prin consumul de apă și substanțe nutritive contribuie și mai mult la uscarea vârfurilor.

Cultivatorii de pomi trebuie să cunoască bine aceste 3 perioade de vârstă și, mai ales, cerințele lor față de căldură, apă aer și substanțe nutritive. Pe baza acestei cunoașteri, se vor putea aplică în livezi măsurile agrotehnice corespunzătoare, cu ajutorul cărora să se prelungească mai mult per de rodire și să reducă durata perioadei a treia, de declin.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun