Combaterea bolilor și dăunătorilor în livezi
Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 12:45
Numărul organismelor daunataoare care afecteaza sanatatea si productivitatea pomilor, ca si la om, este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci parazite, insecte, paianjeni, viermi, rozatoare, pasari, etc. se hranesc si cresc pe anumite organe ale pomilor, cu efect negativ asupra vietii pomilor si recoltei lor.
Lupta cu bolile si daunatorii trebuie dusa permanent, pe parcursul intregului an si cu toate ca vara se vad cel mai bine efectele daunarii, iarna este un prilej bun de a actiona asupra patogenilor.
Evolutia stiintei ne-a pus la dispozitie diferite produse si tratamente chimice fitosanitare, dar, trebuie tinut cont si de efectele nedorite pe care acestea le au asupra ecosistemului agricol, asupra oamenilor si animalelor. De aceea, ele trebuie folosite cu prudenta si oricand e posibil sa le inlocuim sau sa le completam cu metode mai putin daunatoare pt mediu, aplicand principiile combaterii integrate.
Astfel daunatori ca afidele, cotarii, inelarul, acarienii ierneaza pe scoarta pomilor, in stadiu de ou; Nalbarul si fluturele auriu petrec iarna in stadiul de omizi, ascunse in cuiburi de frunze uscate, care le protejeaza de frig. Unele sp. de garagarite, iarna, se afla in stadiul de adult, ascunse in crapaturile scoartei, in timp ce diferite specii de paduchi testosi stau fixate pe scoarta ramurilor.
Primele masuri pe care le putem sa le aplicam iarna sunt cele mecanice, de igiena culturala, de exemplu:
- Adunarea si distrugerea frunzelor uscate,
- Taierea si arderea ramurilor uscate, atacate..
- Adunarea si arderea cuiburilor de omizi din frunzele uscate, fixate sau atarnate de ramuri,
- Adunarea si distrugerea fructelor mumificate, contribuie foarte mult la reducerea atacului unor ciuperci si bacterii daunatoare,
- Razuirea scoartei, trunchiului si ramurilor groase are ca efect indepartarea unei intregi serii de daunatori aflati pe scoarta sau in crapaturi ca oua, larve, pupe sau adulti; muschii si lichenii; Se face cu perii de sarma, iar resturile se distrug imediat prin ardere.
- Varuitul trunchiului, in afara de efectul frumos pe care-l au pomii varuiti si de protectia scoartei de „arsurile de iarna”, are un rol deosebit in distrugerea unor specii de ciuperci parazite, oua de insecte si alti daunatori. Desi, oamenii varuiesc pomii primavara, efectul varuitului este mai bun si mai complet toamna.
- Sapatul solului din jurul tulpinilor si aratul intregii suprafete, la inceputul toamnei, are un efect bun pt cresterea si rodirea pomilor. O serie de insecte, ouale sau pupele lor care si-au gasit adapost in sol sunt scoase la suprafata si astfel vor degera in cursul iernii. Aerul si apa patrund mai usor la radacini, implicand o mai buna extragere a substanțelor nutritive de care pomul are nevoie.
- Masurile prezentate, desi simple si la indemana, contribuie in mare masura la reducerea rezervei biologice a inamicilor pomilor, scutindu-ne de eforturi mai mari, pt combaterea lor vara.
- Totusi aceste masuri din pacate de multe ori nu sunt suficiente si trebuie completate cu masuri de combatere chimica, desigur apeland si la recomandarile competente ale fitopatalogilor si entomologilor nostri.