Ascultă Radio Antena Satelor Live

Combaterea bolilor și dăunătorilor în livezi

Combaterea bolilor și dăunătorilor în livezi
Foto: Pixamio, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 12:45

Numărul organismelor daunataoare care afecteaza sanatatea si productivitatea pomilor, ca si la om, este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci parazite, insecte, paianjeni, viermi, rozatoare, pasari, etc. se hranesc si cresc pe anumite organe ale pomilor, cu efect negativ asupra vietii pomilor si recoltei lor.

Lupta cu bolile si daunatorii trebuie dusa permanent, pe parcursul intregului an si cu toate ca vara se vad cel mai bine efectele daunarii, iarna este un prilej bun de a actiona asupra patogenilor.

Evolutia stiintei ne-a pus la dispozitie diferite produse si tratamente chimice fitosanitare, dar, trebuie tinut cont si de efectele nedorite pe care acestea le au asupra ecosistemului agricol, asupra oamenilor si animalelor. De aceea, ele trebuie folosite cu prudenta si oricand e posibil sa le inlocuim sau sa le completam cu metode mai putin daunatoare pt mediu, aplicand principiile combaterii integrate.

Astfel daunatori ca afidele, cotarii, inelarul, acarienii ierneaza pe scoarta pomilor, in stadiu de ou; Nalbarul si fluturele auriu petrec iarna in stadiul de omizi, ascunse in cuiburi de frunze uscate, care le protejeaza de frig. Unele sp. de garagarite, iarna, se afla in stadiul de adult, ascunse in crapaturile scoartei, in timp ce diferite specii de paduchi testosi stau fixate pe scoarta ramurilor.

Primele masuri pe care le putem sa le aplicam iarna sunt cele mecanice, de igiena culturala, de exemplu:

  • Adunarea si distrugerea frunzelor uscate,
  • Taierea si arderea ramurilor uscate, atacate..
  • Adunarea si arderea cuiburilor de omizi din frunzele uscate, fixate sau atarnate de ramuri,
  • Adunarea si distrugerea fructelor mumificate, contribuie foarte mult la reducerea atacului unor ciuperci si bacterii daunatoare,
  • Razuirea scoartei, trunchiului si ramurilor groase are ca efect indepartarea unei intregi serii de daunatori aflati pe scoarta sau in crapaturi ca oua, larve, pupe sau adulti; muschii si lichenii; Se face cu perii de sarma, iar resturile se distrug imediat prin ardere.
  • Varuitul trunchiului, in afara de efectul frumos pe care-l au pomii varuiti si de protectia scoartei de „arsurile de iarna”, are un rol deosebit in distrugerea unor specii de ciuperci parazite, oua de insecte si alti daunatori. Desi, oamenii varuiesc pomii primavara, efectul varuitului este mai bun si mai complet toamna.
  • Sapatul solului din jurul tulpinilor si aratul intregii suprafete, la inceputul toamnei, are un efect bun pt cresterea si rodirea pomilor. O serie de insecte, ouale sau pupele lor care si-au gasit adapost in sol sunt scoase la suprafata si astfel vor degera in cursul iernii. Aerul si apa patrund mai usor la radacini, implicand o mai buna extragere a substanțelor nutritive de care pomul are nevoie.
  • Masurile prezentate, desi simple si la indemana, contribuie in mare masura la reducerea rezervei biologice a inamicilor pomilor, scutindu-ne de eforturi mai mari, pt combaterea lor vara.
  • Totusi aceste masuri din pacate de multe ori nu sunt suficiente si trebuie completate cu masuri de combatere chimica, desigur apeland si la recomandarile competente ale fitopatalogilor si entomologilor nostri.
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun