Ascultă Radio Antena Satelor Live

Considerații generale privind cultivarea pomilor fructiferi – I

Considerații generale privind cultivarea pomilor fructiferi – I
Foto: ringelbaer, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 11:56

Oamenii au iubit întodeauna pomii fructiferi și s-au ocupat cu dragoste de ei. Clima și relieful țării noastre permit cultivarea multor specii și soiuri de pomi fructiferi, care asigura astfel necesarul de fructe indigene proaspete, pline de vitamine și minerale, de la începutul verii până toamna târziu.

De aceea, este importantă cultivarea acestora în livezi, în aproprierea locuințelor; totodată diminuează poluarea, asigura umbră vara și aduc un plus de frumusețe grădinilor noastre.

Pomii își au viața lor, adică se nasc dintr-o sămânță, cresc frumos, devin folositori prin fructele lor, apoi intră în faza de declin și pier. Pomii fructiferi sunt o adevărată bucurie, însă chiar și cele mai rezistente soiuri au nevoie și de o îngrijire atentă.

În viața unui pom, se deosebesc 3 perioade:

- creșterii sau a tinereții,

- rodirii

- îmbătrânirii.

Prima perioadă se caracterizează prin creșterea viguroasă a trunchiului, a ramurilor de schelet și a ramurilor mai scurte (secundare), ce le îmbracă pe cele de schelet. Sistemul radicular crește atât în adâncime cât și în lateral.

În această perioadă, toată puterea pomului este folosită pentru dezvoltarea unui schelet solid, variind mult de la o specie la alta, de la un soi sau port-altoi la altul, în funcție de condțiile pedo-climatice și de agrotehnica folosită.

Exemplu: Piersicul rodește cel mai repede: la 2-3 ani de la plantare;

- Nucul nealtoit, la 7-10 ani de la plantare;

- Soiurile de măr altoite pe port-altoi franc rodesc cu 2-3 ani mai târziu decât atunci când sunt altoite pe portaltoi vegetativi;

- Același soi crescut la câmpie, pe un sol cernoziom, intră pe rod cu 2-3 ani mai devreme decât atunci când e crescut la deal, pe un sol podzolit.

Condițiile de mediu și agrotehnica aplicată au cel mai mare rol în scurtarea perioadei de tinerețe.

Către sfârșitul acestei perioade, în organele pomilor ( rădăcini, ramuri) se depun cantități mari de substanțe care servesc că material pentru formarea ramurilor de rod și astfel pomul intră în a doua perioadă de viață, cea de rodire.

În perioada de rodire, ritmul de creștere a ramurilor de schelet scade, în schimb se formează un număr tot mai mare de ramuri de rod. Deși, pomul mai crește în grosime și în înălțime, totuși predomină rodirea. Aceasta este cea mai frumoasă și mai lungă perioadă din viața pomului, dupa cum atât de poetic spunea Lucian Blaga: “O minune: puterea atât de fragedă a mugurului proaspăt învinge şi sparge scoarţa cea mai tare şi mai dură a unui arbore”. (Lucian Blaga)

Încet, încet pomul se epuizează; creșterile anuale încetinesc, unele vârfuri ale ramurilor de schelet se usucă; fructele sunt tot mai mici și mai puține. Pomul încearcă parcă să lupte prin emiterea de la baza ramurilor principale a numeroși lăstari lacomi, care prin consumul de apă și nutrienți contribuie și mai mult la uscarea vârfurilor.

Fermierii trebuie să cunoască bine aceste 3 perioade de vârstă și mai ales cerințele lor față de căldură, apă aer și hrană.

Pe baza acestei cunoașteri, se vor putea aplica în livezi măsurile agrotehnice corespunzătoare, cu ajutorul cărora să se prelungească mai mult perioada de rodire și să reducă durata perioadei a treia, de declin.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun