Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura anghinarei: valoare biologică și tehnici de îngrijire

Cultura anghinarei: valoare biologică și tehnici de îngrijire
Foto: Annette Meyer, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 13:54

Anghinarea, cunoscută și sub numele de Cynara scolymus, este o plantă perenă, erectă, puternic ramificată și viguroasă. Frunzele mari, spinoase, fără miros specific, au un gust amar. Partea subterană este un rizom dezvoltat cu numeroase rădăcini adventive. Originară din regiunea mediteraneană, anghinarea este cultivată în scop alimentar și fitoterapeutic, fiind o bună alegere pentru cei care doresc să investească în agricultură.

Utilizări și Beneficii

Anghinarea este un aliment uzual în Grecia, Italia și Franța, unde se consumă florile cărnoase, curățate de straturile mai pieloase. Florile au un gust vag amar, spre deosebire de frunzele foarte amare. În scopuri medicinale, frunzele (Folyum Cynarae) sunt recoltate când au 30-35 cm lungime și sunt încă fragede. Frunzele conțin polifenoli, acizi organici, săruri de potasiu și magneziu, și zaharuri. Acestea au efecte benefice asupra ficatului și rinichilor, crescând secreția biliară și diureza, reglând formarea colesterolului și reducând nivelul de zahăr din sânge.

Cultivarea Anghinarei în România

În România, anghinarea este cultivată în sudul țării, în județele Ilfov, Ialomița, Teleorman, Olt, Dolj, Constanța și în sudul Prahovei. Se pretează și pentru cultivarea ca plantă medicinal-ornamentală în parcuri și grădini.

Particularități Biologice

Anghinarea are cerințe ridicate față de temperatură și nu rezistă la temperaturi sub 0°C, atunci când solul este descoperit. Planta iernează mai bine în locuri adăpostite. Pentru a ajuta la iernare, la culturile din primul an nu se ia ultima recoltă de frunze. Anghinarea preferă soluri adânci, bogate în substanțe nutritive, cu reacție neutră, soluri aluvionare, permeabile și cu umiditate suficientă. Solurile grele, reci și cu apă freatică la suprafață sunt contraindicate.

Particularități Tehnologice

Anghinarea se recomandă să fie cultivată după prășitoare îngrășate cu gunoi de grajd și poate reveni pe aceeași solă după 4-5 ani. Ca lucrări de bază, se recomandă arături adânci de toamnă la 28-30 cm, lăsate în brazdă crudă peste iarnă.

Însămânțare și Îngrijire

Cu o zi sau două înainte de însămânțare, semințele se umectează la o temperatură de 25-30°C. După zvântare, semințele se seamănă imediat la sfârșitul lunii aprilie, când nu mai există pericolul brumelor târzii. Adâncimea de semănat este de 1,5-2 cm, iar plantele răsar după 14-18 zile de la însămânțare. Cultura necesită prășiri de 3-4 ori și udări sau irigații în caz de secetă.

Pentru iernare, la culturile din primul an nu se ia ultima recoltă de frunze. La culturile din al doilea an și mai vechi, tija florală se scurtează la 15-20 cm de la pământ. În ambele cazuri, plantele se bilonează înaintea primului îngheț. În luna martie, se desfac biloanele și se afânează solul între rânduri.

Cultura anghinarei oferă numeroase beneficii economice și nutriționale, fiind o alegere excelentă pentru investițiile în agricultură. Cu o îngrijire adecvată și respectarea tehnicilor specifice, anghinarea poate aduce recolte bogate și de calitate, contribuind la diversificarea și dezvoltarea sectorului agricol.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun