Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura anghinarei: valoare biologică și tehnici de îngrijire

Cultura anghinarei: valoare biologică și tehnici de îngrijire
Foto: Annette Meyer, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 13:54

Anghinarea, cunoscută și sub numele de Cynara scolymus, este o plantă perenă, erectă, puternic ramificată și viguroasă. Frunzele mari, spinoase, fără miros specific, au un gust amar. Partea subterană este un rizom dezvoltat cu numeroase rădăcini adventive. Originară din regiunea mediteraneană, anghinarea este cultivată în scop alimentar și fitoterapeutic, fiind o bună alegere pentru cei care doresc să investească în agricultură.

Utilizări și Beneficii

Anghinarea este un aliment uzual în Grecia, Italia și Franța, unde se consumă florile cărnoase, curățate de straturile mai pieloase. Florile au un gust vag amar, spre deosebire de frunzele foarte amare. În scopuri medicinale, frunzele (Folyum Cynarae) sunt recoltate când au 30-35 cm lungime și sunt încă fragede. Frunzele conțin polifenoli, acizi organici, săruri de potasiu și magneziu, și zaharuri. Acestea au efecte benefice asupra ficatului și rinichilor, crescând secreția biliară și diureza, reglând formarea colesterolului și reducând nivelul de zahăr din sânge.

Cultivarea Anghinarei în România

În România, anghinarea este cultivată în sudul țării, în județele Ilfov, Ialomița, Teleorman, Olt, Dolj, Constanța și în sudul Prahovei. Se pretează și pentru cultivarea ca plantă medicinal-ornamentală în parcuri și grădini.

Particularități Biologice

Anghinarea are cerințe ridicate față de temperatură și nu rezistă la temperaturi sub 0°C, atunci când solul este descoperit. Planta iernează mai bine în locuri adăpostite. Pentru a ajuta la iernare, la culturile din primul an nu se ia ultima recoltă de frunze. Anghinarea preferă soluri adânci, bogate în substanțe nutritive, cu reacție neutră, soluri aluvionare, permeabile și cu umiditate suficientă. Solurile grele, reci și cu apă freatică la suprafață sunt contraindicate.

Particularități Tehnologice

Anghinarea se recomandă să fie cultivată după prășitoare îngrășate cu gunoi de grajd și poate reveni pe aceeași solă după 4-5 ani. Ca lucrări de bază, se recomandă arături adânci de toamnă la 28-30 cm, lăsate în brazdă crudă peste iarnă.

Însămânțare și Îngrijire

Cu o zi sau două înainte de însămânțare, semințele se umectează la o temperatură de 25-30°C. După zvântare, semințele se seamănă imediat la sfârșitul lunii aprilie, când nu mai există pericolul brumelor târzii. Adâncimea de semănat este de 1,5-2 cm, iar plantele răsar după 14-18 zile de la însămânțare. Cultura necesită prășiri de 3-4 ori și udări sau irigații în caz de secetă.

Pentru iernare, la culturile din primul an nu se ia ultima recoltă de frunze. La culturile din al doilea an și mai vechi, tija florală se scurtează la 15-20 cm de la pământ. În ambele cazuri, plantele se bilonează înaintea primului îngheț. În luna martie, se desfac biloanele și se afânează solul între rânduri.

Cultura anghinarei oferă numeroase beneficii economice și nutriționale, fiind o alegere excelentă pentru investițiile în agricultură. Cu o îngrijire adecvată și respectarea tehnicilor specifice, anghinarea poate aduce recolte bogate și de calitate, contribuind la diversificarea și dezvoltarea sectorului agricol.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I