Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura căpșunului

Cultura căpșunului
Foto: Congerdesign, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 11:47

Azi vorbim despre cultura Căpşunului, Genul Fragaria, familia Rosaceae, particularităţi biologice.

Căpşunul este una dintre speciile care prezintă un interes economic şi alimentar deosebit, datorită potenţialului mare de producţie şi calităţii fructelor.

Cererea mare pe piaţă, proprietăţile alimentare şi terapeutice ale fructelor reprezintă o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducând profitabilitate cultivatorilor.

Căpşunile se numără, alături de cireşe, printre primele fructe care ajung la maturitate în cursul anului (lunile mai-iunie).

Având o talie redusă (15 - 40 cm), sub formă compactă sau rară, căpşunul se poate cultiva în spaţii foarte mici din grădina casei, dar şi pe suprafeţe mari în aer liber, sere, solarii, răsadniţe.

Căpşunul este o specie foarte precoce, producând fructe din primul an de la plantare.

Fructele conţin:

  • zaharuri,
  • acizi organici,
  • vitamina C, A,
  • minerale (potasiu, fier, fosfor etc.).

Ele se consumă în stare proaspătă sau transformate în fructe congelate, gemuri, dulceţuri, sirop, jeleuri, ceaiuri.

La căpşun, sortimentul a evoluat, promovându-se în cultură soiuri mai productive, cu rezistenţă mai bună la Botrytis. Exemplu, soiurile: „Gorella”, „Talisman”, „Red Gauntlet”, “Creastă de cocoş”.

O caracteristică a căpşunului, este faptul că plantele sunt întotdeauna verzi (sempervive), iar frunzele nu cad. Totuşi, moartea frunzelor în fiecare an se datorează temperaturilor scăzute din timpul iernii. Uneori, plantele au capacitatea de a-şi păstra frunzele verzi şi active şi sub stratul protector de zăpadă, ceea ce demonstrează că, în general, suportă umbrirea.

În funcţie de felul cum se desfăşoară înflorirea, există trei grupe mari de soiuri:

  • soiuri care înfloresc o singură dată pe an, în primăvară (înfloritul durează 20-30 de zile);
  • soiuri cu două perioade de înflorire: una primăvara şi alta toamna (circa 15 zile);
  • soiuri cu înflorire continuă pe tot parcursul perioadei de vegetaţie (circa 150-190 de zile).

Polenizarea se face cu ajutorul vântului şi al insectelor. Amplasarea coloniilor de albine în cultura de căpşun are un rol foarte important în legarea fructelor şi în calitatea acestora.

De la înflorit la coacerea fructelor, soiurile de căpşun necesită 25-30 de zile, ceea ce înseamnă 40-45 de zile de la pornirea în vegetaţie.

Căpşunul are pretenţii modeste faţă de căldură. În general, temperaturile extreme, cum sunt gerurile mari din timpul iernii şi căldurile excesive din timpul verii, influenţează negativ atât creşterea, cât şi rodirea căpşunului.

Căpşunul cultivat suportă şi semiumbra, putându-se obţine producţii bune de fructe şi în culturi intercalate. Recolte bogate şi, mai ales, de calitate, se obţin însă în culturile neumbrite.

Căpşunul iubeşte umiditatea. În condiţii de umiditate suficientă, plantele cresc şi rodesc bine, dând producţii de calitate. Fiind o plantă cu înrădăcinare superficială, căpşunul are nevoie de ploi dese şi mici, separate de zile călduroase. Din această cauză, căpşunul face parte din categoria speciilor cu rezistenţă slabă la secetă.

Plantele cresc şi se dezvoltă bine pe solurile uşoare; cel mai potrivit sol pentru cultura căpşunului este cel de natură nisipo-argiloasă, mijlociu compact, uşor acid (pH = 5,5-6,5), bogat în substanţe nutritive şi cu umiditate suficientă.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun