Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura căpșunului: particularități biologice și tehnici de îngrijire

Cultura căpșunului: particularități biologice și tehnici de îngrijire
Foto: Silvestre Cajigan, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 13:07

Căpșunul, aparținând genului Fragaria din familia Rosaceae, este una dintre speciile pomicole cu un interes economic și alimentar deosebit datorită potențialului mare de producție și calității fructelor. Căpșunile sunt printre primele fructe care ajung la maturitate în cursul anului, în lunile mai-iunie. Acestea conțin zaharuri, acizi organici, vitamina C și săruri minerale (K, Fe, P, Mg) și se consumă atât proaspete, cât și sub formă de produse procesate precum fructe congelate, gemuri, dulcețuri, sirop și jeleuri.

Potențialul ecologic și economic

În România, potențialul ecologic pentru cultura căpșunului este subvalorificat. Organizarea de culturi private gospodărești poate fi o soluție bună pentru extinderea acestei culturi, cu condiția asigurării unor prețuri stimulatoare și a posibilității de valorificare diversificată a producției.

Particularități biologice

Căpșunul este o specie precoce, producând fructe încă din primul an de la plantare, dacă stolonii se plantează în luna iulie. Având o talie redusă (15-40 cm), sub formă compactă sau rară, căpșunul poate fi cultivat atât în spații mici din grădină, cât și pe suprafețe mari, în aer liber, sere sau solarii.

Căpșunul este o plantă adaptată condițiilor de pădure, crescând la umbră, într-un sol reavăn, aerat și acoperit anual cu frunziș. Sistemul radicular este superficial. Plantele au pretenții moderate față de căldură și folosesc eficient căldura solului datorită taliei reduse. Acestea sunt ușor protejate de stratul de zăpadă și sunt mai puțin expuse vânturilor. Totuși, temperaturile extreme (gerurile mari de iarnă, înghețurile târzii de primăvară și căldurile excesive de vară) afectează negativ creșterea și rodirea căpșunului. În România, căpșunul poate suporta temperaturi de -15 până la -25°C pentru câteva zile, în funcție de soi, grosimea stratului de zăpadă și expoziția terenului.

În condiții de umiditate suficientă, căpșunul crește și rodește bine, dând producții de calitate. Datorită rădăcinilor superficiale, căpșunul necesită ploi dese și mici, separate de zile călduroase, fiind sensibil la secetă. Stagnarea apei pentru perioade lungi poate duce la pieirea plantelor. În caz de aprovizionare redusă a solului cu apă, mulcitul solului are un rol important în păstrarea umidității.

Căpșunul are pretenții moderate față de lumină și suportă semiumbra, dar recolte bogate și de calitate se obțin în culturile neumbrite. Majoritatea soiurilor de căpșun înfloresc și rodesc o singură dată pe an, fiind numite "de zi scurtă", deoarece își diferențiază mugurii de rod în zile cu aproximativ 12 ore de lumină. Creșterea stolonilor are loc în zile lungi, cu multă căldură.

Plantele de căpșun se dezvoltă bine pe soluri fertile, ușoare, nisipo-argiloase, ușor acide (pH 5,5-6,5), bogate în substanțe nutritive și cu umiditate suficientă. În România, solurile din lunci sau de pe prima terasă a apelor sunt cele mai potrivite.

Cultura căpșunului oferă numeroase beneficii nutriționale și economice, fiind o alegere excelentă pentru investitori. Cu o îngrijire adecvată și respectarea particularităților biologice și tehnologice, căpșunul poate aduce satisfacții și profituri considerabile.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I