Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum preparăm un fructin de măceșe

Cum preparăm un fructin de măceșe
Foto: Brigitte Werner, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 12:54

Azi pregătim ceva deosebit împreună, folosind ca materie prima maceșele. Vom face fructin de măceșe, obținut prin fermentație alcoolică.

Macesul este un arbust care face parte din familia trandafirilor. Numele stiintific, Rosa canina,

Macesul este raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, fiind unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali din tara noastra. Ajunge la inaltimi, de 1-3 m. si este folosit din cele mai vechi timpuri in medicina traditionala. Macesele sunt o sursa exceptionala de vitamina C, A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric,minerale: fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.

Florile si frunzele se culeg in lunile mai – iunie, in faza de inflorire deplina, iar fructele, macesele, se recolteaza manual in perioada august – octombrie in functie de specie si de altitudine.

Fructinul din macese se prepara fie din fructe proaspete sau uscate de maces. Acestea sunt curatate, spalate si uscate; daca se folosesc fructele proaspete, acestea se maruntesc prin masina de tocat. Fructele uscate se maruntesc prin spargere. Se mai poate folosi si pulpa de macese, fara samburi, (feinschnitt), ce se procura de la magazinele de plante medicinale.

Ingrediente: 0.5 kg macese uscate (3.5 - 4 kg macese proaspete), 1.5 kg zahar, 2 lamai, cca 20 g substante nutritive, 10 l apa.

Metoda de lucru: Fructele de maces, uscate sau proaspete se maruntesc. Cele proaspete se transforma intr-o pasta grosiera din care este dificil sa se extraga sucul si de aceea se adauga zahar pentru macerare (20% din cantitatea totala de zahar necesar) si se amesteca bine. Amestecul rezultat se opareste cu 4 l apa fiarta, iar dupa racire se adauga drojdia de bere amestecata in prealabil in 2l sirop racit la 20 - 25oC. Se ajusteaza cantitatea cu apa fiarta si racita. Vasul este acoperit cu panza curata si pus la fermentare la 18 - 28oC, amestecandu-se zilnic. Dupa 5 - 7 zile se adauga inca 1 - 2 l sirop, preparat din restul de zahar prevazut in reteta, pentru inviorarea fermentatiei. Fermentatia continua inca cca. o saptamana, iar dupa limpezire fructinul este transferat, in sticle, de obicei incolore clatite in prealabil cu bioxid de sulf, care se inchid si se tin in camari racoroase, pentru consumul curent. Pentru pastrare mai indelungata, sticlele se stivuiesc in pozitie orizontala.

In vederea imbunatatirii buchetului se pot adauga, inainte de faza de fermentare, flori de soc sau alte plante aromate, in cantitati mici (cca. 5 - 10 g la 10 l fructin). Modul de preparare poate fi simplificat in sensul folosirii intregii cantitati de zahar inca de la inceput, inocularea de drojdii facandu-se dupa racirea intregului amestec la temperatura de fermentare.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun