Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fertilizarea solului în livezi

Fertilizarea solului în livezi
Foto: Lukas, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 12:55

Azi continuăm sa vorbim despre: “Cum sa ingrijim pomii si arbustii fructiferi”, respectiv consideratii generale privind fertilizarea livezilor.

Trebuie tinut cont ca pomii si arbustii fructiferi sunt culturi perene, dezvoltandu-se pe același teren timp mai mulți ani.

Ingrăşămintele care se fol in pomicultura trebuie sa contina cel putin principalele elemente care intra in hrana pomilor: N2, P, K. In afara de acestea, pomii mai extrag din sol si microelemente, cum sunt: Fe, Cu, Mg, Zn, Bo..

In funcție de forma sub care se prezintă, ingrăşămintele sunt de 3 feluri:

  • Organice ( gunoi de grajd)
  • Minerale
  • Verzi
  • Ingrăşămintele organice sunt cele mai bune, deoarece sporesc calitatea si cantitatea recoltei si contribuie la imbunatatirea propr fizio-chimice si biologice ale solului.

    Gunoiul de grajd se poate aplica atat in stare proaspata, odata cu aratura adanca a solului, dar si fermentat, cand se aplica la suprafata, in groapa de plantare sau sub proiectia coroanelor.

    Cantitatea variaza dupa specia. varsta pomilor, suprafaţa proiecţiei coroanei şi a intervalelor dintre rânduri si dupa posibilitati, desigur.

    Atenție, însă, la respectarea perioadei de interdicție prevăzută de Codul de bune practici agricole. Nerespectarea acesteia conduce la poluarea apei din pânza freatică!

    Ingrăşămintele minerale, produse in fabrici, sunt in principal azotate, fosfatice si potasice; pot fi si minerale complexe, care le contin pe toate.

    La pomii tineri, pana la intrarea pe rod, se aplica îngrăşăminte pe baza de N2.

    Odata cu intrarea pe rod este necesar sa se intervina cu toate tipurile de îngrăşăminte chimice, deoarece pomii extrag din sol cantitati mari de SN.

    La pomii in plina productie cele mai bune rezultate se obtin prin folosirea combinata a îngrăşămintelor organice cu cele minerale.

    Ingrăşămintele organice,cele minerale, P, K si 1/3 din N2 se aplica toamna, o data cu aratura; primavara, inainte de inceperea vegetatiei, se incorporeaza 1/3 din N2 iar ultima treime se aplica dupa legarea fructelor.

    In livezile unde există sisteme de irigații cu picătura, se recomandă utilizarea fert-irigării. Astfel, îngrășămintele sunt mai bine dozate și mai exact distribuite.

    Ingrăşămintele verzi - se obtin de la plante care dau o masa vegetativa bogata: lupin, floarea -soarelui, borceag..semanate, pt a fi incorporate in sol; sunt folosite in mod special pe soluri nisipoase sau pe cele lutoase, grele.

    Ingrăşămintele foliare – se folosesc pe langa cele radiculare, aplicate pe frunze, prin stropiri.

    Sunt simple – destinate plantelor la care constata lipsa unor microelemente ( cu simptome evidente, determinate de specialisti): Fe, Mn, Bo

    Complexe – cele mai folosite, care pe langa o serie de SN, contin si subst de stimulare a proceselor de transformare si de transport a SN.

    Ele vin insotite de o fisa tehnica, in care se precizeaza concentratia, doza, momentul de aplicare si alte date tehnice.

Ingrăşămintele organice sunt cele mai bune, deoarece sporesc calitatea si cantitatea recoltei si contribuie la imbunatatirea propr fizio-chimice si biologice ale solului.

Gunoiul de grajd se poate aplica atat in stare proaspata, odata cu aratura adanca a solului, dar si fermentat, cand se aplica la suprafata, in groapa de plantare sau sub proiectia coroanelor.

Cantitatea variaza dupa specia. varsta pomilor, suprafaţa proiecţiei coroanei şi a intervalelor dintre rânduri si dupa posibilitati, desigur.

Atenție, însă, la respectarea perioadei de interdicție prevăzută de Codul de bune practici agricole. Nerespectarea acesteia conduce la poluarea apei din pânza freatică!

Ingrăşămintele minerale, produse in fabrici, sunt in principal azotate, fosfatice si potasice; pot fi si minerale complexe, care le contin pe toate.

La pomii tineri, pana la intrarea pe rod, se aplica îngrăşăminte pe baza de N2.

Odata cu intrarea pe rod este necesar sa se intervina cu toate tipurile de îngrăşăminte chimice, deoarece pomii extrag din sol cantitati mari de SN.

La pomii in plina productie cele mai bune rezultate se obtin prin folosirea combinata a îngrăşămintelor organice cu cele minerale.

Ingrăşămintele organice,cele minerale, P, K si 1/3 din N2 se aplica toamna, o data cu aratura; primavara, inainte de inceperea vegetatiei, se incorporeaza 1/3 din N2 iar ultima treime se aplica dupa legarea fructelor.

In livezile unde există sisteme de irigații cu picătura, se recomandă utilizarea fert-irigării. Astfel, îngrășămintele sunt mai bine dozate și mai exact distribuite.

Ingrăşămintele verzi - se obtin de la plante care dau o masa vegetativa bogata: lupin, floarea -soarelui, borceag..semanate, pt a fi incorporate in sol; sunt folosite in mod special pe soluri nisipoase sau pe cele lutoase, grele.

Ingrăşămintele foliare – se folosesc pe langa cele radiculare, aplicate pe frunze, prin stropiri.

Sunt simple – destinate plantelor la care constata lipsa unor microelemente ( cu simptome evidente, determinate de specialisti): Fe, Mn, Bo

Complexe – cele mai folosite, care pe langa o serie de SN, contin si subst de stimulare a proceselor de transformare si de transport a SN.

Ele vin insotite de o fisa tehnica, in care se precizeaza concentratia, doza, momentul de aplicare si alte date tehnice.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun