Ghid pentru păstrarea corectă a merelor
Articol de Antena Satelor, 26 August 2024, 14:28
Merele pot fi păstrate în stare proaspătă pentru o perioadă îndelungată, cu condiția să li se asigure condiții optime de temperatură și umiditate, specifice fiecărui soi în parte. Fructele care nu au fost stimulate chimic în timpul dezvoltării lor au șanse mai mari de a se păstra bine și pe termen lung.
Păstrarea merelor în gospodării
În gospodării, este recomandat ca merele să fie păstrate la o temperatură cât mai apropiată de 0°C și la o umiditate crescută a aerului, de preferat în beciuri sau pivnițe. Pentru a preveni contaminarea și degradarea fructelor, este esențial ca, înainte de introducerea merelor în depozit, să se facă o dezinfecție și desinsecție a spațiului de depozitare, urmată de o bună ventilare pentru uscarea completă. Lăzile în care vor fi așezate merele trebuie, de asemenea, curățate și uscate la soare, pentru a evita transmiterea bolilor și a dăunătorilor de la o recoltă la alta.
Recoltarea și pre-răcirea merelor
Merele se recoltează în funcție de soi și, înainte de a fi introduse în depozite, trebuie lăsate peste noapte afară, în lăzi de lemn sau plastic, pentru pre-răcire. Este important să se aleagă doar merele care nu prezintă semne de lovire, zgâriere sau alterare pentru depozitare pe termen lung, iar restul merelor să fie folosite pentru consumul imediat sau pentru prepararea de cidru, gem sau marmeladă.
Dacă aveți în livadă soiuri diferite de mere, acestea trebuie depozitate separat, deoarece au grade diferite de rezistență la depozitare. Unele soiuri sunt mai potrivite pentru păstrare datorită pieliței mai groase și a conținutului mai ridicat de aciditate, precum Jonathan, Idared, Starkrimson, Golden Delicious, Prima și Wagner.
Condiții de păstrare
Temperatura de păstrare: Variază între 0-1°C pentru soiurile mai rezistente și 3-4°C pentru soiurile mai sensibile. Umiditatea aerului trebuie să fie între 88-92% pentru a preveni deshidratarea și mucegăirea fructelor.
Depozitarea în camere frigorifice:
- Depozite frigorifice normale: Acestea mențin o temperatură de 1°C și o umiditate de 85%. Merele, fiind relativ puțin perisabile, pot fi păstrate în astfel de condiții între 3 și 8 luni.
- Depozite frigorifice cu atmosferă controlată: În aceste depozite, pe lângă temperatură și umiditate, se controlează și nivelurile de oxigen și dioxid de carbon, ceea ce permite păstrarea merelor până la 12 luni.
În cadrul depozitelor frigorifice, merele sunt așezate pe rafturi, în timp ce în pivnițe sau magazii, cel mai eficient mod de păstrare este în lădițe stivuite una peste alta. Este important să se lase o distanță de aproximativ 30 cm între pereți și lădițe și 80 cm între tavan și lădițe pentru a permite circulația aerului.
Trierea merelor
Trierea merelor trebuie să fie un proces constant, efectuat celpuțin o dată pe săptămână. Aceasta implică verificarea stării fructelor și eliminarea celor care prezintă semne de stricare, pentru a preveni contaminarea celor sănătoase. Dacă sunt păstrate în condiții adecvate și ferite de îngheț, merele pot rezista între 6 și 8 luni, în funcție de soi.
- Merele Golden Delicious și Starkrimson pot fi păstrate aproximativ 6-7 luni.
- Merele Jonathan rezistă aproximativ 5-6 luni.
Prin respectarea acestor practici și condiții de depozitare, merele își pot păstra prospețimea și calitatea pentru perioade lungi de timp, oferind astfel posibilitatea de a le consuma în stare proaspătă mult după ce au fost recoltate.