Lucrări în grădină în luna februarie
Articol de Antena Satelor, 19 Februarie 2024, 12:41
Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina trebuie curățată - se taie crengile uscate, se îndepărtează frunzele, plantele uscate, buruienile; dacă au lipsit precipitațiile, plantele din grădină trebuie udate.
După curățare, solul trebuie ușor săpat și îmbogățit cu un substrat de îngrășământ natural sau compost. Se face inventarul uneltelor, se repară sau cumpără altele noi ; se pregătește planul pentru plantare. Se scrie o listă cu semințele, bulbii și răsadurile pe care intenționați să le plantați în primăvară. Se cumpără ghivece noi, se sterilizează cele vechi, și se face aprovizionarea de primăvară cu compost.
Tăierea plantelor ornamentale, se face optim înainte ca ele să să iasă din starea latentă. Trandafirii cățărători trebuie tunși. Fucshia, Wisteria, Clematis se taie lăsând câte 1-2 muguri pe ramuri ; Iasomia de iarnă, după înflorire, pentru a încuraja o nouă înflorire în anul care urmează – se efectuează tăierea la o înălțime de 5 cm față de tăierea precedentă ; se tund și mușcatele. Arbuștii care înfloresc iarna au și ei nevoie de întreținere prin tăiere. Arborii și arbuștii de foioase pot fi transplantați, cu condiția ca subtratul de sol să nu fie înghețat.
Dar, este și momentul să ne gândim deja la florile care vor decora grădinile în lunile care urmează, deci este timpul propice pentru plantare sau semănat diverse flori. Semănarea timpurie le va permite florilor cu un sezon de vegetație lungă să aibă timp să se pregătească de înflorirea de vară. Așadar, florile anuale, bianuale și perene pot fi semănate pentru răsaduri. Butașii din ghivece se plantează în grădină. Plantele mai rezistente pot fi și ele duse afară ; în cazul în care se anunță vreme rece, cele care au fost plantate deja se protejează cu un material textil, până ce începe să fie mai cald.
Printre cele mai populare flori care se plantează înainte de sosirea primăverii se numără: petuniile, panseluțele, begoniile, margaretele, gladiolele. Tot în luna februarie pentru a obține o inflorescență spectaculoasă în vară, se recomandă ca bulbii de crini și butașii de trandafiri să fie plantați în zone cu mult soare.
Se plantează bulbii de gladiole și tuberoze pentru obținerea de flori timpurii. Se udă imediat după plantare și apoi periodic, în funcție de cerințele plantei, evitând excesul de apă. Toate plantele vor decora gradina prin culori pastelate, fie ca flori delicate individuale sau grupate.
Gazonul se trezește la viață odată cu creșterea temperaturilor. El trebuie curățat de buruieni și de resturile de plante. În locurile libere vor putea fi plantate semințe noi ; se poate efectua și tunderea gazonului. Se poate tunde și gardul viu de care nu ai reușit să te ocupi toamna. Pentru a nu risca uscarea gardului, se efectuează tăierile doar atunci când înghețul nu mai reprezintă un risc.
Dacă îți plac plantele aromatice și îți dorești o grădină care să fie colorată și plină de arome îmbietoare, te poti gândi în această lună la :
- pătrunjel
- cimbrișor
- măghiran
- busuioc.
Sper că aceste sfaturi să fie utile, astfel că în primăvară grădina voastră să prindă culoare, să fie o bucurie pentru toți, precum in versurile lui Petre Gigea-Gorun:
« Casa cu grădină
Ce-i la mine-n sat,
E din totdeauna
Dor nemângâiat.
Casă cu grădină
Care-mi aminteşti
Frumuseţea dulce
A casei părinteşti.”