Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, florile de la fereastră
Foto: Hans, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de înflorire îndelungată. De culoare roșie, albă, roz, corai cresc bine și în aer poluat. Sunt plante perene, rustice, erbacee, foarte ușor de cultivat, îngrijit și înmulțit, putând înflori chiar și iarna în spații protejate, ferite de ger. Mușcatele sunt de mărimi diferite, de la 30 la 100 cm înălțime, cu flori și frunze de diferite forme.

Cerinţe faţă de factorii de vegetaţie:

Cerințele Mușcatelor față de lumină sunt mari, acestea au nevoie de lumină naturală, însă, în perioadele caniculare, nu trebuie așezate în razele directe ale soarelui. Pe timpul verii, Mușcatele se udă zilnic, dar nu în exces; este de preferat să scufundăm ghivecele în apă, pentru o perioadă scurtă de timp. Apa folosită la udarea mușcatelor trebuie să fie la temperatura camerei.

Mușcata preferă solul cu pH în jur de 6 - 6,2. Substratul ideal pentru creșterea în condiții optime este un amestec de mraniță, pământ de frunze, pământ de grădină și nisip.

Particularităţi tehnologice:

Sunt cunoscute două metode de înmulțire a mușcatelor:

  • prin butași
  • prin semințe.

Când facem înmulțirea prin semințe trebuie să avem grijă să nu le plantăm într-un vas adânc, pentru ca umezeala se va acumula și rădăcinile în formare vor fi afectate. Semințele, semănate la o adâncime de 1-2 cm, vor răsări după 1-2 săptămâni. Transplantarea se realizează când plantele au 2 perechi de frunze. Dacă plantăm semințele în jardiniere, nu va mai fi nevoie de transplantare.

Prin butășire:

Primăvara și toamna sunt doua momente ideale de butășire a mușcatelor: acum, în februarie-martie, din ramurile tăiate pentru a favoriza îndesirea tulpinilor, se fac butași de 3-4 noduri.

Se recomandă plantarea într-o ladiță, la 5-7 cm unul de altul, într-un pământ mai nisipos, iar după înrădăcinare să fie mutați în locul definitiv.

Lucrări de îngrijire:

  • se recomandă ciupirea plantelor, ce constă în scurtarea lăstarilor, maxim o treime din lungimea totală, în general a ramurilor alungite, desfrunzite; ca efect, mușcatele se vor îndesi și vor înflori abundent;
  • la plantele mature, se taie la jumătate din înălțime tulpinile pentru a ușura apariția unor lăstari noi;
  • n perioada de înflorire,acestea trebuie să primească îngrășământ săptămânal sau minim la două săptămani. De preferat, îngrășământ lichid special pentru mușcate, dar mare atenție la cantitățile excesive, pentru că acestea pot dăuna rădăcinilor;
  • când florile se ofilesc, tăiați ramurile pe care se află prima pereche de frunze de sub flori;
  • și este o plantă în general rezistentă la boli și dăunatori, și Mușcata poate suferi din cauza acestora; cele mai frecvente boli sunt: Putregaiul cenușiu, Putregaiul bacterian, Înnegrirea și putrezirea butașilor. Dacă sunt depistate la timp pot fi tratate cu substanțe specifice.

Pentru a vă bucura cât mai mult timp de inflorescențele acestor plante, nu uitați sa le oferiți apă, substanțe nutritive și lumină din belșug, o regulă care se aplică majorității plantelor.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun