Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea fructelor în stare proaspătă după recoltare - I

Păstrarea fructelor în stare proaspătă după recoltare - I
Foto: Daria, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 13:59

Afine și Agrișe

Recoltare: Se recoltează direct în coșulețe sau caserole de plastic.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 90%.

Durată de păstrare: Afinele se pot păstra 3-4 zile, iar agrișele până la 2-3 săptămâni.

Coacăze

Recoltare: Se culeg ciorchini întregi, când bobițele au culoarea specifică soiului, și se așează în coșulețe sau caserole de plastic, apoi în lădițe.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0-1°C și umiditate de 85-90%.

Durată de păstrare: Până la 2 săptămâni.

Mure

Recoltare: Se recoltează direct în coșulețe sau caserole de plastic cu maxim 5 zile înainte de comercializare.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0-1°C și umiditate de 85-90%.

Durată de păstrare: Până la 5 zile. După această perioadă, murele încep să fermenteze și își pierd calitățile nutritive.

Zmeură

Recoltare: Se recoltează în ziua în care se consumă, se prelucrează sau se comercializează, sau cel mult cu o zi înainte. Se face direct în coșulețe, caserole sau pahare de plastic.

Depozitare: Dacă se recoltează cu o zi înainte, se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 90%.

Durată de păstrare: Foarte perisabilă, se recomandă consumul în ziua recoltării sau în ziua următoare.

Căpșuni

Recoltare: Se recoltează când sunt pe jumătate copți și se așează direct în coșulețe sau caserole de plastic, apoi în lădițe.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0-1°C și umiditate de 85-90%.

Durată de păstrare: Până la 2 săptămâni. După această perioadă, pulpa se înmoaie, iar fructele pierd în greutate și calitate.

Cireșe și Vișine

Recoltare: Se așează direct în lădițe mici în timpul recoltării.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 85-90%.

Durată de păstrare: Maxim 2 săptămâni.

Caise

Recoltare: Se așează în lădițe mici în timpul recoltării.

Depozitare: Se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 90%.

Durată de păstrare: Până la 2 săptămâni. În depozitele moderne cu atmosferă controlată, se pot păstra și până la 1 lună.

Piersici

Recoltare: Se recoltează înainte ca pulpa să se înmoaie, când fructele au început să se coloreze pe partea opusă codiței. Se evită recoltarea lor când sunt prea verzi.

Depozitare: Se așează în lădițe prevăzute cu cofraje de plastic și se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 90%.

Durată de păstrare: Până la 1 lună. În depozitele moderne cu atmosferă controlată, se pot păstra și 6-7 săptămâni.

Nectarine

Recoltare: Se recoltează când pielița a căpătat culoarea de maturitate, dar înainte ca pulpa să se înmoaie.

Depozitare: Se așează în lădițe prevăzute cu cofraje de plastic și se păstrează în frigidere la 0°C și umiditate de 90%.

Durată de păstrare: Până la 2 săptămâni. În depozitele moderne, se pot păstra și până la 4 săptămâni.

Aceste practici de păstrare a fructelor proaspete sunt esențiale pentru menținerea calității și a valorii nutritive a produselor, asigurând astfel consumatorilor acces la fructe proaspete și sănătoase pe o perioadă mai lungă.

Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare