Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare - I

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare - I
Foto: Alexey Hulsov, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 14:08

Păstrarea legumelor proaspete după recoltare necesită atenție la detalii și respectarea unor condiții optime de depozitare. Legumele care se păstrează cel mai ușor includ cartofii, varza albă și roșie, conopida, ceapa, usturoiul, prazul, țelina, sfecla roșie și rădăcinoasele (morcov, păstârnac, rădăcina de pătrunjel).

Sortarea și pre-răcirea

Sortarea legumelor trebuie făcută cu atenție, alegând numai cele sănătoase, fără urme de vătămare sau pete. Este important ca legumele să provină din loturi care nu au fost tratate chimic. Se vor curăța de pământ și se vor lăsa peste noapte afară pentru pre-răcire.

Depozitarea

Depozitarea se face în spații potrivite, precum beciuri, pivnițe, șanțuri, silozuri și depozite frigorifice. Iată câteva tehnici și recomandări pentru depozitarea fiecărui tip de legumă:

Șanțuri pentru păstrarea legumelor:

  • Adâncimea: 50-100 cm
  • Lățimea: 100-150 cm
  • Lungimea: Determinată de cantitatea de legume ce urmează a fi depozitată

Straturi: Nisip pe fundul șanțului, apoi un strat de paie și se acoperă cu pământ

Rădăcinoase:

Curățare: De pământ și frunze; răsucirea cotorului rămas după ruperea frunzelor

Depozitare: În lăzi cu nisip sau șanțuri, cu vârful în jos, fără a se atinge între ele. Alternarea straturilor de legume și nisip.

Cartofi, Ceapă, Usturoi:

Depozitare: În lăzi de lemn

Împletirea cozilor (pentru ceapă și usturoi): Formând funii care se atârnă în poduri sau beciuri

Temperatura de Păstrare:

Ideală: 2-3°C

Sub 0°C: Legumele vor îngheța și se vor deprecia

Peste 3°C: Legumele vor încolți, înverzi și vor exista pierderi calitative și cantitative

Evitarea luminii naturale în depozite pentru a preveni încolțirea și înverzirea

Depozitarea specifică pentru fiecare legumă:

Cartofi:

Depozitare: În lăzi de lemn în beciuri sau pivnițe, la întuneric

Temperatură: 2-3°C

Durată: 3-4 luni, perioadă mai lungă în șanțuri sau silozuri

Ceapă:

Depozitare: În lăzi de lemn/plastic în beciuri sau pivnițe, la întuneric

Temperatură: 2-3°C

Durată: Până primăvara târziu

Usturoi:

Depozitare: În locuri uscate, reci și întunecoase

Temperatură: 2-3°C

Praz:

Depozitare: Îngropat pe jumătate în nisip, cu frunzele în sus

Durată: Până primăvara târziu

Morcov, Păstârnac, Rădăcina de pătrunjel:

Depozitare: În lăzi cu nisip, la temperatura de 1-2°C

Durată: Din toamnă până primăvara târziu

Alte metode: Congelare sau murare

Respectarea acestor condiții de depozitare va ajuta la menținerea legumelor în stare proaspătă pentru perioade îndelungate, asigurând astfel o calitate optimă și o valoare nutritivă ridicată.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I