Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare – II

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare – II
Foto: Congerdesign, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 14:15

Varza

Depozitare în cantități mari: Se poate păstra în silozuri sau șanțuri la temperaturi scăzute.

Depozitare în cantități mici: Varza se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe cu căpățâna în jos, fără să se atingă unele de altele. Se poate conserva și prin murare în saramură.

Conopida

Depozitare pentru iarnă: Se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe, la fel ca varza. Se poate conserva și în saramură sau oțet.

Ridichile

Ridichi de lună: Se păstrează în frigider, maxim 1 săptămână de la recoltare, fără a li se rupe frunzulițele.

Ridichi negre: Se îngroapă în lăzi cu nisip sau în șanțuri și se pot păstra până primăvara târziu.

Gulia

Depozitare pentru iarnă: Se smulg cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în pivnițe, beciuri sau boxe, rezistând circa 2 luni de la recoltare.

Hreanul

Depozitare: Se păstrează îngropat în nisip, în lăzi sau șanțuri. Se poate conserva și în oțet (se rade, se pune la borcan și se toarnă oțet diluat cu sare).

Sfecla roșie

Depozitare: Se așează în nisip sau în șanțuri și se poate păstra până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură sau oțet.

Țelina

Depozitare: Se păstrează îngropată în lăzi cu nisip, în beciuri, pivnițe, boxe sau în șanțuri, la temperatura de 2-3°C, până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură.

Fasolea verde

Depozitare: Se păstrează 2-3 zile de la recoltare în frigider, la temperatura de 3-4°C. Se poate conserva prin congelare sau pasteurizare.

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii

Depozitare: Se aleg cei nevătămați și se păstrează în lăzi de lemn, în pivnițe sau depozite, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 85-90%, până la 2 luni. Se pot conserva prin congelare, saramură sau oțet.

Ardei iuți: Prin măcinare, se obține boiaua de ardei iute, bogată în vitaminele C și A.

Castraveții

Depozitare: Se păstrează în frigider, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 90%, până la 2 săptămâni. Se pot conserva prin murare în saramură sau oțet.

Roșiile

Depozitare: Se recoltează cele pârguite, se înfășoară în hârtie și se păstrează la frigider, la temperatura de 2-3°C, pentru 2-3 săptămâni. Se pot conserva în suc de roșii, bulion, pastă de tomate sau în borcane cu straturi de roșii, frunze de viță de vie și sare. Gogonelele (roșiile verzi) se pot conserva prin murare în saramură.

Fasolea uscată/boabe și lintea

Depozitare: Se păstrează în pungi, în locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.

Mazărea

Depozitare: Nu se poate păstra proaspătă în frigider decât 1-2 zile de la recoltare. Se poate conserva foarte bine prin congelare sau pasteurizare.

Respectarea acestor metode de depozitare și conservare va ajuta la menținerea legumelor în stare proaspătă pentru perioade mai lungi, asigurând astfel o calitate optimă și o valoare nutritivă ridicată.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun