Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare – II

Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare – II
Foto: Congerdesign, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 14:15

Varza

Depozitare în cantități mari: Se poate păstra în silozuri sau șanțuri la temperaturi scăzute.

Depozitare în cantități mici: Varza se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe cu căpățâna în jos, fără să se atingă unele de altele. Se poate conserva și prin murare în saramură.

Conopida

Depozitare pentru iarnă: Se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe, la fel ca varza. Se poate conserva și în saramură sau oțet.

Ridichile

Ridichi de lună: Se păstrează în frigider, maxim 1 săptămână de la recoltare, fără a li se rupe frunzulițele.

Ridichi negre: Se îngroapă în lăzi cu nisip sau în șanțuri și se pot păstra până primăvara târziu.

Gulia

Depozitare pentru iarnă: Se smulg cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în pivnițe, beciuri sau boxe, rezistând circa 2 luni de la recoltare.

Hreanul

Depozitare: Se păstrează îngropat în nisip, în lăzi sau șanțuri. Se poate conserva și în oțet (se rade, se pune la borcan și se toarnă oțet diluat cu sare).

Sfecla roșie

Depozitare: Se așează în nisip sau în șanțuri și se poate păstra până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură sau oțet.

Țelina

Depozitare: Se păstrează îngropată în lăzi cu nisip, în beciuri, pivnițe, boxe sau în șanțuri, la temperatura de 2-3°C, până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură.

Fasolea verde

Depozitare: Se păstrează 2-3 zile de la recoltare în frigider, la temperatura de 3-4°C. Se poate conserva prin congelare sau pasteurizare.

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii

Depozitare: Se aleg cei nevătămați și se păstrează în lăzi de lemn, în pivnițe sau depozite, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 85-90%, până la 2 luni. Se pot conserva prin congelare, saramură sau oțet.

Ardei iuți: Prin măcinare, se obține boiaua de ardei iute, bogată în vitaminele C și A.

Castraveții

Depozitare: Se păstrează în frigider, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 90%, până la 2 săptămâni. Se pot conserva prin murare în saramură sau oțet.

Roșiile

Depozitare: Se recoltează cele pârguite, se înfășoară în hârtie și se păstrează la frigider, la temperatura de 2-3°C, pentru 2-3 săptămâni. Se pot conserva în suc de roșii, bulion, pastă de tomate sau în borcane cu straturi de roșii, frunze de viță de vie și sare. Gogonelele (roșiile verzi) se pot conserva prin murare în saramură.

Fasolea uscată/boabe și lintea

Depozitare: Se păstrează în pungi, în locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.

Mazărea

Depozitare: Nu se poate păstra proaspătă în frigider decât 1-2 zile de la recoltare. Se poate conserva foarte bine prin congelare sau pasteurizare.

Respectarea acestor metode de depozitare și conservare va ajuta la menținerea legumelor în stare proaspătă pentru perioade mai lungi, asigurând astfel o calitate optimă și o valoare nutritivă ridicată.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I