Păstrarea legumelor în stare proaspătă după recoltare – II
Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 14:15
Varza
Depozitare în cantități mari: Se poate păstra în silozuri sau șanțuri la temperaturi scăzute.
Depozitare în cantități mici: Varza se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe cu căpățâna în jos, fără să se atingă unele de altele. Se poate conserva și prin murare în saramură.
Conopida
Depozitare pentru iarnă: Se smulge cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în beciuri, pivnițe sau boxe, la fel ca varza. Se poate conserva și în saramură sau oțet.
Ridichile
Ridichi de lună: Se păstrează în frigider, maxim 1 săptămână de la recoltare, fără a li se rupe frunzulițele.
Ridichi negre: Se îngroapă în lăzi cu nisip sau în șanțuri și se pot păstra până primăvara târziu.
Gulia
Depozitare pentru iarnă: Se smulg cu rădăcina, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în pivnițe, beciuri sau boxe, rezistând circa 2 luni de la recoltare.
Hreanul
Depozitare: Se păstrează îngropat în nisip, în lăzi sau șanțuri. Se poate conserva și în oțet (se rade, se pune la borcan și se toarnă oțet diluat cu sare).
Sfecla roșie
Depozitare: Se așează în nisip sau în șanțuri și se poate păstra până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură sau oțet.
Țelina
Depozitare: Se păstrează îngropată în lăzi cu nisip, în beciuri, pivnițe, boxe sau în șanțuri, la temperatura de 2-3°C, până primăvara târziu. Se poate conserva și prin murare în saramură.
Fasolea verde
Depozitare: Se păstrează 2-3 zile de la recoltare în frigider, la temperatura de 3-4°C. Se poate conserva prin congelare sau pasteurizare.
Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii
Depozitare: Se aleg cei nevătămați și se păstrează în lăzi de lemn, în pivnițe sau depozite, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 85-90%, până la 2 luni. Se pot conserva prin congelare, saramură sau oțet.
Ardei iuți: Prin măcinare, se obține boiaua de ardei iute, bogată în vitaminele C și A.
Castraveții
Depozitare: Se păstrează în frigider, la temperatura de 2-3°C și umiditatea de 90%, până la 2 săptămâni. Se pot conserva prin murare în saramură sau oțet.
Roșiile
Depozitare: Se recoltează cele pârguite, se înfășoară în hârtie și se păstrează la frigider, la temperatura de 2-3°C, pentru 2-3 săptămâni. Se pot conserva în suc de roșii, bulion, pastă de tomate sau în borcane cu straturi de roșii, frunze de viță de vie și sare. Gogonelele (roșiile verzi) se pot conserva prin murare în saramură.
Fasolea uscată/boabe și lintea
Depozitare: Se păstrează în pungi, în locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.
Mazărea
Depozitare: Nu se poate păstra proaspătă în frigider decât 1-2 zile de la recoltare. Se poate conserva foarte bine prin congelare sau pasteurizare.
Respectarea acestor metode de depozitare și conservare va ajuta la menținerea legumelor în stare proaspătă pentru perioade mai lungi, asigurând astfel o calitate optimă și o valoare nutritivă ridicată.