Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi privind cultura murului

Sfaturi privind cultura murului
Foto: Andrea, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 13:10

Azi vorbim despre despre cultura murului, Rubus fructicosus, arbust peren ce face parte din familia Rosaceae (alaturi de zmeur si capsun), fiind una din cele mai vechi plante medicinale, inca de pe vremea lui Hipocrate. In prezent, murul se gaseste in numeroase soiuri si de varietati hibride.

Murul este cultivat pentru fructele sale care pot fi consumate sub diferite forme, proaspete sau prelucrate, gemuri, siropuri, peltea, etc.

Continutul ridicat in vitamine, C si A, in acizi organici, saruri minerale si pigmenti antocianici, asigura murului o importanta alimentara, terapeutica si economica deosebita si implicit o profitabilitate a culturii.

Cerintele murului fata de factorii de mediu

Murele se gasesc in diferite forme, cu spini sau fara spini. Soiurile fara spini, sunt sensibile la temperaturile de -15 grade C, iar soiurile cu spini suporta temperaturi de -25 grade C, ceea ce confera acestei specii o adaptare buna la conditiile tarii noastre si o mai mare amplitudine ecologica.

Murul are cerinte foarte mari fata de apa, in special in perioada de formare, crestere si maturare a fructelor. Daca aportul de apa este insuficient, murele nu se mai dezvolta, raman mici si nu ajung la maturitate. Insa, pe de alta parte, nu suporta nici excesul de apa din sol.

Murul se poate cultiva pe soluri semi-grele, argilo-nisipoase, avand o toleranta scazuta fata de continutul de saruri din sol.

Dupa habitusul plantelor, soiurile se clasifica in 3 grupe:

  • cu port erect;
  • cu port semierect;
  • cu port repent: necesită susţinere pe spalieri.

Materialul saditor trebuie achizitionat din pepieniere autorizate, sa fie certificat, etichetat si liber de boli si daunatori; optim, trebuie sa aiba 2-3 tulpini de 20-40 cm, cu radacini bine dezvoltate, sanatoase si turgescente.

Particularitati privind organizarea si pregatirea terenului:

Murul se dezvolta foarte bine pe terenuri adapostite natural de dealuri, paduri, perdele de protectie, ferite de curenti reci si inghet.

Pentru plantatiile mari, se practica cultura de mur mecanizata din punct de vedere tehnologic; astfel, se aleg terenuri plane sau cu panta mica, randurile se orienteaza pe directia nord-sud, pentru ca plantele sa beneficieze de cat mai multa lumina.

Inainte de plantarea propriu-zisa, terenul se elibereaza de resturi vegetale, si se ara la adancimea de 35 cm.

Distantele de plantare recomandate sunt:

  • 2,5 m-3 m intre randuri si 80 cm-1.0 m intre plante pe rand, la soiurile cu tufa compacta si crestere erecta si
  • 1,5 m-2m la soiurile cu crestere semi-erecta si taratoare, cu tulpini lungi si foarte lungi.

Sisteme de sustinere

Deoarece majoritatea soiurilor de mur au tulpini lungi si foarte lungi, toate au nevoie de sistem de conducere. Astfel, se diferentiaza urmatoarele sisteme de conducere:

  • Conducere pe un singur tutore
  • Conducere pe 2 tutori
  • Conducere pe spalier cu 2 sarme
  • Conducere pe spalier cu ondularea tulpinilor
  • Conducerea tulpinilor sub forma de evantai
  • Cultura in benzi.
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun