Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi privind cultura zmeurului

Sfaturi privind cultura zmeurului
Foto: PublicDomainPictures, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 13:00

Azi vorbim despre cultura zmeurului, iubita pentru frumusetea, delicatetea si caracterele senzoriale deosebite ale fructelor si de ce nu si pentru profitabilitatea culturii.

Zmeurul face parte din fam Rosaceae (ca si capsunul), avand denumirea stiintifica de RUBUS IDAEUS; Ideus provine de la muntele Ida din Creta...

Denumirea ştiinţifică a plantei se leagă de o legendă, potrivit căreia Ida, fiica regelui din insula Creta, a vrut să culeagă zmeura, dar s-a înţepat în spini, iar fructele, iniţial albe, au luat culoarea sangelui. Naturalistul suedez, din secolul al XVIII-lea, Carl Linne, este cel care denumeşte zmeurul – Rubus idaeus – făcând o concesie legendei, dar şi în amintirea lui Plinius cel Batran, care, în lucrarea sa – “Istoria naturală”– descrie Muntele Ida, din Creta, ca fiind încărcat de arbuşti de zmeur, despre care povesteşte că până la vremea aceea, nu i-a mai întalnit în nici o parte a Europei.

Arbust intalnit frecvent in zonele de deal si de munte, unde creste spontan, zmeurul se adapteaza cu usurinta conditiilor din gradina si poate fi la fel de bine cultivat in pepiniere, unde primeste intreaga ingrijire de care are nevoie.

România este este un producator important de zmeura, recoltata atat din flora spontană cat si cea cultivata; zmeura noastră are culoare rubinie, parfum, gust şi o acţiune nutritional- terapeutică deosebita,

Delicioasa zmeura are un continut scazut de calorii, dar un nivel semnificativ ridicat de substante fitochimice, cu rol antioxidant; este si o sursa bogata de vitamine: C, A, E, K, B1,B2, B6, fibre; antioxidanți. Conține minerale precum potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu; toate acestea determind valente nutritionale si terapeutice pe masura.

Cultura zmeurului reprezinta o cultura profitabila chiar si atunci cand suprafetele cultivate sunt mici.

Zmeurului ii prieste climatul umed si racoros, insa are nevoie de un teren insorit. Excesul de umiditate, inghetul si vantul puternic ii afecteaza cresterea.

Cultura se infiinteaza pe soluri usoare, fertile si bine drenate, solurile grele si argiloase nefiind recomandate.

Ideale sunt zonele de deal, in special pantele sudice, unde arbustii primesc suficienta lumina si fructele se coc mai repede. In zonele de campie arida nu exista conditii prielnice pentru cultura de zmeura.

Trebuie sa tinem insa cont si de soiul de zmeur ales, pentru ca exista diferite variante (soiuri timpurii sau cu inflorire tarzie), adaptate conditiilor specifice diferitelor regiuni ale tarii. Materialul saditor trebuie achizitionat din pepieniere autorizate, sa fie certificat, etichetat si liber de boli si daunatori.

Zmeurul are nevoie de un teren bogat in humus si un pH cuprins intre 5,5 si 6,5.

Momentul ideal pentru infiintarea culturii este toamna (octombrie-noiembrie), cu toate ca zmeurul poate fi plantat si in intervalul martie-aprilie. Culturile infiintate toamna, dupa caderea frunzelor, vor intra timpuriu in vegetatie, adica la inceputul primaverii.

Pe suprafetele mici, se recomanda plantarea unui singur soi, in timp ce suprafetele mari pot fi cultivate cu doua-trei soiuri simultan insa cu perioada de coacere diferite.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun