Sfaturi privind păstrarea legumelor - II
Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 11:55
Pastrarea legumelor in stare proaspata la nivelul gospodariilor/fermelor este o activitate deosebit de importantă.
Usturoiul – se pastreaza in locuri uscate, reci si intunecoase. Temp optima de pastrare este de 2-3 gr. C. Se va evita inghetarea deoarece se va deprecia f. mult. Lumina si caldura favorizeaza inverzirea usturoiului si pierderea calitatii.
Ardeii grasi, ardeiul Kapia, gogosarii se culeg toamna inainte de a fi atinsi de bruma; se aleg numai cei nevatamati si se pot pastra in lazi de lemn in pivnite, depozite, la temperaturi de 2-3 gr.C si umidit. 85-90 %, pana la 2 luni. Se mai pot conserva prin congelare, saramura sau in otet. Din ardeii iuti prin macinare, se obtine boiaua de ardei iute, foarte bogata in vit C si A.
Castravetii – se pot pastra in frigider, la temperaturi de 2-3 gr. C si umiditate 90 %, 2 sapt. Se mai pot conserva prin murare in saramura sau in otet.
Rosiile – se recolteaza cele parguite, se infasoara in hartie si se pastreaza la frigider, la temperaturi de 2-3 gr.C, 2-3 saptămâni. Se pot conserva in suc de rosii, bullion, pasta de tomate; se mai pot aseza in borcane de sticla: un strat de rosii mici, unul de frunze de vita de vie si altul de sare, repetandu-se pana se umple borcanul.
Cele verzi, gogonelele, se pot conserva prin murare in saramura.
Varza – in cantitati mari se poate pastra in silozuri sau santuri la temp scazute; in cantitati mici se va smulge cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe cu capatana in jos, fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin murare in saramura.
Conopida – pentru iarna se va smulge conopida cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe, la fel ca si varza , fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin saramura sau in otet.
Ridichile – cele de luna se pot pastra, daca nu li se rup frunzulitele, in frigider, max 1 sapt.de la recoltare. Ridichile negre insa se vor ingropa in lazi cu nisip sau in santuri si se pot pastra pana primavara tarziu.
Gulia – pentru iarna se smulg guliile cu radacina cu tot, frunzele se leaga peste capatana si se agata in pivnite, beciuri, boxe, rezistand cca 2 luni de la recoltare.
Hreanul – se pastreaza ingropat in nisip ca celalate radacinoase, in lazi sau santuri. Se poate conserva in otet (se rade, se pune la borcan si se toarna deasupra otet in care s-a diluat putina sare; se poate combina si cu sfecla rosie rasa.
Sfecla rosie – se aseaza in nisip sau in santuri si se poate pastra pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura sau in otet.
Telina se pastreaza ingropata in lazi cu nisip in beciuri, pivnite, boxe sau in santuri; la temp de 2-3 gr C pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura.
Fasolea verde - se pastreaza 2-3 zile de la recoltare in frigider, la temperaturi de 3-4 gr C. Se mai poate conserva prin congelare sau pasteurizare.
Fasolea uscata/boabe si lintea - se pastreaza in pungi, in locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.
Mazarea nu poate fi pastrata in stare proaspata , in frigider, decat 1-2 zile de la recoltare; se poate conserva f bine prin congelare sau pasteurizare.