Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Foto: Andreas Glöckner, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 19 Februarie 2024, 13:09

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci parazite, dar și insecte, păianjeni, viermi, rozătoare, păsări au efect negativ asupra vieții acestora și recoltei lor.

Lupta cu bolile și dăunătorii trebuie dusă permanent, pe parcursul întregului an, anotimpul de acum fiind un prilej bun de a acționa asupra patogenilor. În pomicultură efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ reprezintă o condiție obligatorie. Acestea ajută la menținerea unei stări fitosanitare bune a plantelor lemnoase, contribuind la reducerea rezervei biologice a inamicilor pomilor. Dacă sunt efectuate corect, riscul de îmbolnăvire a plantelor și atacul dăunătorilor este drastic redus. Stropirile de iarnă se efectuează în intervalul noiembrie-februarie, totalizând 4 tratamente.

Astfel, dăunători ca: afidele, cotarii, inelarul, acarienii iernează pe scoarța pomilor, în stadiu de ou; nălbarul și fluturele auriu petrec iarna în stadiul de omizi, ascunse în cuiburi de frunze uscate. Unele specii de gărgărițe, iarna, se află în stadiul de adult, ascunse în crăpăturile scoarței, în timp ce diferite specii de păduchi țestoși stau fixate pe scoarța ramurilor. În cazul speciilor de pomi sâmburoși, boli precum monilioza, ciuruirile sau bășicările frunzelor pot fi ținute sub control prin aplicarea corespunzătoare a tratamentelor de iarnă. La măr și păr, speciile de Venturia iernează pe frunzele căzute, dar și pe ramurile atacate.

Înainte de efectuarea tratamentelor, se efectuează lucrările de igienă culturală, aplicate toamna târziu, cum ar fi:

- Adunarea și distrugerea frunzelor uscate;

- Tăierea și arderea ramurilor uscate, atacate;

- Adunarea și distrugerea fructelor mumificate;

- Răzuirea scoarței, trunchiului și ramurilor groase pentru îndepărtarea unei întregi serii de dăunători aflăți pe scoarță sau în crăpături: ouă, larve, pupe sau adulți; mușchii și lichenii; se face cu perii de sârmă, iar resturile se distrug imediat prin ardere;

- Văruitul trunchiului, în afară de de protecția scoarței de „arsurile de iarnă”, are un rol deosebit în distrugerea unor specii de ciuperci parazite, ouă de insecte și alți dăunători. Deși, oamenii văruiesc pomii primăvara, efectul văruitului este mai bun și mai complet toamna/iarna;

- Săpatul solului din jurul tulpinilor are un efect bun pentru creșterea și rodirea pomilor. O serie de insecte, ouăle sau pupele lor, care și-au găsit adăpost în sol, sunt scoase la suprafață și astfel vor degera în cursul iernii.

Tratamentul cu zeamă bordeleză sau alte produse cuprice se aplică când temperatura depășește 5 gr.C, fără vânt și ploaie, și nu urmează o perioadă de îngheț, până la uscarea substanței. Tratamententul presupune o îmbăiere a pomului cu soluția de stropit. Se începe din interiorul coroanei spre exterior și de la partea superioară a coroanei, spre baza pomului. Frecvent, se face în februarie-martie, după tăieri.

Că insecticid bun, uleiul horticol aplicat la minim 14 zile după tratamentul cu fungicid are efect maxim dacă este aplicat exact în faza de dezmugurit, moment în care formele hibernante ale dăunătorilor își reiau activitatea. Întotdeauna se aplică întâi fungicidul, apoi uleiul horticol. Se recomandă aplicarea alternativa a produselor cu substanțe active diferite, pentru evitarea apariției rezistenței agenților patogeni la substanțele aplicate. Pentru alegerea produselor și a momentului aplicării se ține cont de cerințele și sensibilitatea fiecărui soi în parte.

Măsurile prezentate trebuie folosite cu prudență și oricând e posibil să le completăm cu metode mai puțin poluante pentru mediu, aplicând principiile combaterii integrate, obiectiv al pactului verde european.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun