Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Foto: Hans, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 11:14

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării și necesită îngrijire pentru a avea o recoltă bogată, întrucât în special anumite soiuri nobile sunt afectate de un număr mare de boli și dăunători. Astfel, este esențial să se respecte măsurile de protecție fitosanitară a culturii de viță de vie.

Diferitele tratamente de prevenire a bolilor viței de vie au o influență semnificativă pentru calitatea plantației de viță de vie.

Efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ (“stropirile de iarnă”) reprezintă o condiție obligatorie. Acestea ajută la menținerea unei stări fitosanitare bune, contribuind la reducerea rezervei biologice a ‘inamicilor” viței de vie.

Spectrul agenților patogeni este variat, atacând toate organele viței de vie. Această rezervă biologică ar putea fi formată din următorii patogeni (cei mai frecvenți):

  • Uncinula necator (produce Făinarea) - iernează sub formă de miceliu în muguri;
  • Plasmopora viticola (produce Mana) - iernează sub formă de spori în frunzele atacate căzute pe sol.

Ciupeci lignicole:

- Esca (Stereum hirsutum) - se află în vasele lemnoase;

- Eutipoza (Eutypa armenicae) - se află în vasele libero-lemnoase.

Dintre dăunătorii a căror rezervă biologică o găsim sub diferite stadii de dezvoltare, menționăm:

  • Molia viței de vie (Lobesia botrana) - ce iernează sub scoarța butucilor sau sub frunzele căzute pe sol;
  • Păianjenii eriophyzi (Eriophyes vitis) - ce iernează între solzii mugurilor;
  • Păianjenul roșu comun (Tetranycus urticae) și Păianjenul brun (Panonychus ulmi) - iernează pe coarde, sub scoarță;
  • Păduchele lânos (Pulvinaria vitis) – iernează, ca femele, pe coardele multianuale de la baza butucului;
  • Păduchele țestos (Parthenolecanium corni) - iernează ca femele pe coardele multianuale de la baza butucului.

Măsuri de prevenire a bolilor lignicole

- se vor elimina coardele și chiar butucii afectați și se vor distruge prin ardere;

- locul rămas în urma scoaterii butucilor infectați se tratează cu var nestins.

Tratamentele fitosanitare ce se execută în perioada repaosului vegetativ până la pornirea în vegetație, se vor face în zilele însorite, fără vânt, cu temperaturi peste 5°C, cu tendința de creștere, respectându-se dozele din instrucțiunile de folosire.

Tratamentul cu zeamă bordeleză sau alte produse cuprice se aplică frecvent, în februarie-martie, după tăieri. Ca insecticid, uleiul horticol se aplică la minim 14 zile după tratamentul cu fungicid. Întotdeauna se aplică întâi fungicidul, apoi uleiul horticol. Se recomandă aplicarea alternativa a produselor cu substanțe active diferite, pentru evitarea apariției rezistenței agenților patogeni la substanțele aplicate. Pentru alegerea produselor și a momentului aplicării se ține cont de cerințele și sensibilitățile fiecărui soi în parte.

Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de de protecție a mediului, de protecție a albinelor.

Tratamente pentru plantațiile ecologice: unele studii recomandă stropiri cu extract de salvie sau cu extract de floare de salcâm sau cu soluție de lapte cu apă pentru prevenirea atacului de Mană, stropiri care trebuie repetate după ploi puternice. Aceste tratamente bio sunt binevenite, mai ales ca un studiu medical a arătat că consumul de struguri ar putea crește protecția naturală a pielii împotriva razelor ultraviolete.

Un efect favorabil în combaterea bolilor îl au îngrăşămintele organice bine descompuse, deoarece asigură atât o bună dezvoltare a plantelor, cât şi un aport de microorganisme utile în sol.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun