-

Vierii și scroafele pentru reproducere nu se vor mai putea crește în exploatații porcine

Agricultorii nu vor mai putea ține în gospodării scroafe și vieri pentru reproducere. Se va interzice până și hrănirea porcilor cu resturi alimentare și se impune ca la intrarea în cotețe să existe dezinfectoare pentru încălțăminte.

Potrivit un proiect de ordonanță de urgență publicat de ANSVSA , chiar și poziția adăposturilor pentru porco trebuie să fie aleasă în funcție de distanța față de cele ale vecinilor.

Practic, între cotețe trebuie să existe o distanță care să nu permită ca animalele să intre în contact unele cu altele, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Cei care cresc porci, au obligația de a asigura persoanelor care lucrează direct cu animalele posibilitatea schimbării hainelor și papucilor la intrarea și ieșirea din adăposturile animalelor.

Aceștia mai sunt obligați să notifice medicul veterinar cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor. De asemenea, sacrificarea pentru consum familial efectuată în exploatație ori modificările pe care le observă la nivelul carcasei sau a organelor, se aduc la cunoștința medicului veterinar.

Așternutul vegetal este permis în exploatații, doar dacă au trecut 90 de zile de la recoltare.

Nerespectarea de către operatorii care deţin porcine a cerinţelor prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

Foto pixabay

 

Articole înrudite