5 pesticide declarate cancerigene de către OMS
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) de pe lângă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat cinci pesticide ca fiind „posibil sau probabil cancerigene”.
05 Iulie 2022, 18:07
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a publicat săptămâna aceasta un rezumat cu evaluările finale cu privire la cercetări asupra mai multor tipuri de pesticide folosite în agricultură.
Astfel, „erbicidul glifosat (ingredientul activ al Roundup, unul dintre cele mai vândute erbicide pe plan mondial), precum și diazinon și malation au fost clasificate ca fiind probabil cancerigene la om”. De asemenea, s-a observat că „insecticidele tetraclorvinfos și paration au fost desemnate ca posibil cancerigene pentru om”. În cazul celor din urmă, ambele produse au fost incluse în „Grupa 2B”, considerându-se că există „dovezi convingătoare că a cauzat cancer la animalele de laborator”, scrie Agenția spaniolă de știri EFE (www.efe.com).
„Tetraclorvinfos este interzis în Uniunea Europeană, deși în SUA este încă folosit, chiar pentru animale de companie, de asemenea și utilizarea de paration este foarte restrictivă, din 1980”, amintește EFE.
Malation a fost plasat în Grupa 2A de „existând dovezi că poate duce la apariția limfomului non-Hodgkin și a cancerul de prostata la bărbați”. Deși este utilizat de multă vreme în agricultură, se estimează că expunerea directă a populației este scăzută și că are loc mai ales atunci când câmpurile tratate cu acesta se află în apropierea zonelor rezidențiale, iar vântul bate cu putere către acestea din urmă.
De asemenea, se arată că în ce privește diazinonul, sunt dovezi că există un risc redus de „apariție a limfomului non-Hodgkin și a cancerului pulmonar, la cei care au fost expuși”. Totuși, nu există dovezi clare că „diazinonul utilizat în agricultură sau pentru controlul insectelor din grădină și din casă aduce daune ADN-ului sau cromozomilor”.
În ce privește glifosatul, „nu există dovezi clare că poate produce limfom non-Hodgkin la om, dar există dovezi convingătoare că poate provoca cancer la animalele de laborator”. Glifosatul are cel mai mare volum de producție globală dintre toate erbicidele utilizate în agricultură. Glifosatul (N-fosfonometilglicină, C3H8NO5P, CAS 1071-83-6) este un erbicid cu spectru larg, non-selectiv, dezvoltat pentru eliminarea plantelor dăunătoare perene și chiar a arbuștilor care invadează culturile.