Agricultorii din Gorj vor să înfiinţeze cooperative agricole
Crescătorii de legume din judeţul Gorj îşi doresc în prezent înfiinţarea unei cooperative agricole pentru a-şi vinde mai uşor produsele.
20 Februarie 2022, 07:59
O astfel de organizare le-ar aduce şi facilităţi fiscale, dar ar putea accesa mai uşor şi fonduri europene. Acest model de dezvoltare a avut succes în vestul Europei.
Agricultorii din Uniunea Europeană aleg din ce în ce mai mult să se asocieze în forme de cooperare moderne, precum cooperativele agricole şi grupurile de producători. Legumicultorii gorjeni au realizat că unul dintre factorii de progres în dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a mediului rural este reprezentat de înfiinţarea şi dezvoltarea de cooperativei agricole. Fermierii spun că împreună vor avea o putere de negociere atât în relaţia cu furnizorii, cât şi cu distribuitorii, ceea ce duce la asigurarea vânzării producţiei, inclusiv în export. De asemenea, ei beneficiază de facilităţi fiscale, iar fondurile europene pot fi accesate mult mai uşor. În România, cele mai multe cooperative agricole funcţionale sunt în vestul ţării, iar cele mai puţine, în zona Olteniei.
RADOR
Foto: Pixabay