Bugetul Programului Naţional Apicol, suficient doar pentru 25% din numărul total de apicultori
Românii consumă de patru ori mai puţină miere comparativ cu cele 2 kilograme consumate pe an în Germania sau 1,5 kilograme în Belgia şi Olanda.
08 Februarie 2022, 11:34
Deşi mierea românească este recunoscută şi la nivel mondial ca fiind una de cea mai bună calitate, apicultorii români fac faţă cu greu provocărilor impuse de pandemie.
Multe dintre problemele de ordin economic se pot rezolva şi prin intermediul legislaţiei, este de părere Ioan Feta, care spune că Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a propus introducerea în Programul Naţional Strategic sprijinul per familia de albine.
"Apicultorii au astăzi la dispoziţie cea mai importantă formă de sprijin financiar, Programul Naţional Apicol. Din păcate, acesta nu acoperă prin cele 10-11 de milioane de euro alocate anual decât, mă rog, intenţia şi accesarea a aproape 23-25% dintre apicultori şi tot cam aproximativ la fel din efectivul de familii de albine. Restul de 75% din apicultori nu beneficiază de acest spriin. Cred că una dintre cele mai mari probleme, pe lângă tratamentele fitosanitare neunicotinoide, problema valorificării producţiei de miere, în sensul în care chiar dacă producţia de miere este una modestă în unii ani, cum a fost şi în ultimii doi ani de zile, nu o putem valorifica decât la preţuri foarte reduse, care nu acoperă cheltuielile de producţie, din cauza importului de miere din ţările adicente. Programul "Mierea în şcoli" - se tot amână aplicarea acestei legi din anul 2006, din lipsă de fonduri", a precizat Ioan Feta, citat de Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay