Bugetul Tomata a fost suplimentat. Programul se extinde și pentru alte legume cultivate
Guvernul a aprobat un memorandum privind suplimentarea necesară pentru plata corespunzătoare a schemei de ajutor de minimis, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul 1 de producție.
Articol de Antena Satelor, 26 Septembrie 2023, 15:41
Beneficiarii Programului "Tomata" sunt legumicultorii care au produs și valorificat roșii în extrasezon, în primăvara acestui an.
"Ieri (n.r. luni, 25 septembrie) a fost aprobat, astăzi, Ministerul Agriculturii a înaintat solicitarea către Ministerul Finanțelor. Joi, direcțiile de agricole vor face livrările în conturile acestora, iar în a doua zi vor începe plata efectivă către beneficiari. Conform actului normativ, va începe depunerea cererilor în termen de 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial", a declarat Adrian Pintea - secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Acest program se extinde, astfel că, ajutorul de minimis este acum și pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv pentru tomate, ardei gras sau ardei lung, gogoșari, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.
Valoarea maximă a ajutorului de minimis, per beneficiar, este de 1000 Euro per cultură pentru 1000 de m².
Condițiile de eligibilitate sunt:
- utilizarea unei suprafațe de spații protejate de minim 1000 de m², cultivate exclusiv cu una dintre culturile tomate, ardei gras sau ardei lung, gogoșari, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.
- obținerea următoarele producții minime pe suprafața de 1000 de m²: 3t tomate, 2t ardei gras lung și/sau gogoșari, t castraveți, 1500 de kg/ fasole păstăi, 10.000 de plante/ salată, 1t spanac, 100.000 de bulbi/ceapă verde.
Valorificarea producției se face în perioada 20 octombrie 2023 - 31 Ianuarie 2024, iar acest ajutor de minimis se va plăti începând cu data de 26 februarie 2024.