Centre pentru analiza trichineloscopică, în judeţul Olt
Ca urmare a debutului perioadei de sacrificare a porcilor din gospodării, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenteor(DSVSA) Olt informează că examenul trichineloscopic poate fi efectuat în incinta pieţelor agroalimentare.
06 Decembrie 2022, 11:39
De asemenea, testarea poate avea loc şi la medicii veterinari de liberă practică din comunele judeţului Olt.
Acest examen se poate efectua în cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale din incinta pieţelor agroalimentare, atât în cursul săptămânii, cât şi în zilele de sâmbătă şi duminică, conform programului de lucru afişat la fiecare circumscripţie, astfel: SLATINA - în incinta Pieţei ZAHANA şi Pieţei FRAŢII BUZEŞTI; BALŞ - în incinta Pieţei Agroalimentare; CARACAL - vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară; CORABIA şi DRĂGĂNEŞTI-OLT.
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale de stat este de 26,18 lei. Medicii de liberă practică din comunele judeţului îşi stabilesc propriile tarife.
Potrivit ultimelor date transmise de DSVSA Olt, la nivelul judeţului Olt nu mai sunt focare active de pestă porcină.
DSVSA Olt reaminteşte că este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar, sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.
Dacă proprietarul constată, înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului sau/şi după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită, de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi, etc, se va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial.
Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii, spun reprezentanţii DSVSA Olt.
Foto: pixabay