Codul de Bune Practici Agricole nu mai este obligatoriu pentru fermieri
Codul de Bune Practici Agricole nu mai este obligatoriu pentru fermieri, în schimb, conformarea la Programul de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole, rămâne obligatorie, conform HG nr. 587/2021, ce a intrat în vigoare din 4 iunie a.c.
02 Septembrie 2021, 08:01
Prin acest nou act normativ se face distincția între Cod (n.r. care include atât norme obligatorii ce trebuiesc respectate de fermieri, dar și o serie de bune practici ce exced acestor reguli) și Programul de acțiune, care cuprinde doar norme obligatorii, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
Astfel, noua prevedere vine în sprijinul fermierilor mai mici, care au greutăți în a aplica unele bune practici ce nu fac parte din normele obligatorii. Tocmai din acest motiv, nu ar mai trebui să existe nici un fel de îngăduință pentru cei care, ignorând regulile obligatorii, poluează apele cu compuși ai azotului.
Totodată, atât CBPA, cât și Programul de acțiune au fost modificate, în așa fel încât să fie mai bine adaptate la noile realități ale agriculturii din România. Totuși toți fermierii mai mici sau mai mari , trebuie să cunoască conținutul Codului și să se orienteze, treptat spre adoptarea bunelor practici agricole.
Nerespectarea măsurilor prevăzute în Programul de acțiune este sancționată de lege
Sancțiunile pot fi contravenționale și se pot acorda de structurile Gărzii Naționale de Mediu, sau se pot aplica sancțiuni / reduceri parțiale sau totale la plățile efectuate de către APIA.
Foto: pixabay