Cultivarea arbuştilor fructiferi a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani
Specialiştii în pomicultură din Bistriţa nu recomandă cultivarea arbuştilor de goji în zonă, deşi unii fermieri ar fi interesaţi. Recolte bune s-au obţinut, însă, la mur, aronia, soc, măceş şi trandafir pentru petale.
13 Iunie 2022, 17:38
Cultivarea arbuştilor fructiferi a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani, mai ales după ce fermierii au putut accesat şi bani europeni pentru înfiinţarea de plantaţii.
Radu Moldovan, cultivator de aronia: „Am vrut să încep cu goji, era foarte la modă goji în perioada respectivă, dar ce am găsit a fost aronia. Am început prima dată cu 100 de plante, după aceea am mai cumpărat o mie şi ceva de plante. Nu este pretenţioasă planta. Rata de prindere este foarte mare.”
Decizia fermierului este una cât se poate de bună, spune Ioan Zagrai, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa.
Ioan Zagrai: „Unele specii precum goji nu merg cel puţin pe solul pe care noi am înfiinţat experienţa. Dar aronia merge foarte bine, am văzut; murul merge foarte bine; avem trandafiri pentru petale.”
Experimentele făcute în staţiune arată, însă, că cel mai bine se adaptează acestei zone alunul.
Ioan Zagrai: „De exemplu, alunul are o cerere foarte mare la export, nu există pe piaţă suficientă producţie pentru a satisface solicitările şi atunci, îi încurajăm. Alunul este şi o specie rustică, nu presupune foarte multe tratamente fitosanitare şi o tehnologie extrem de sofisticată.”
În judeţ sunt deja plantaţii de aluni, iar fermierii vând toată producţia la export.
RADOR
Foto: Pixabay