Culturile agricole de primăvară, afectate de lipsa de precipitaţii
Culturile agricole de primăvară din judeţul Harghita sunt afectate de lipsa precipitaţiilor, existând situaţii în care a fost nevoie de reînsămânţare, întrucât plantele nu au răsărit.
26 Mai 2022, 11:45
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat că, după răsărire, se observă o stagnare a vegetaţiei, iar plantele nu înaintează în creştere, din lipsei de apă din sol, anunta Agerpres.
În această primăvară, în Harghita au fost însămânţate aproximativ şapte mii de hectare de cereale, 2.500 de hectare de porumb siloz, dar au fost înfiinţate şi alte culturi, pe suprafeţe mai mici.
Printre acestea, se numără sfecla de zahăr, prezentă pe o sută de hectare şi care a avut de suferit din cauza secetei, existând situaţii în care a fost nevoie de reînsămânţare, întrucât plantele nu au răsărit.
Potrivit lui Romfeld Zsolt, dacă după răsărire cultura nu se prezintă bine, producătorii vor semăna porumb siloz pe suprafeţe respective.
O altă cultură prezentă pe o suprafaţă mică în judeţ este cea de floarea-soarelui, care a fost înfiinţată pentru prima dată în 2021, în zona Ciuc.
Chiar dacă, în mod tradiţional, în Harghita nu se seamănă floarea-soarelui, fiind o zonă cu temperaturi mai scăzute, în urma încălzirii vremii, în 2021 a fost primul an când a apărut cultura, pe o suprafaţă de 15 hectare, iar în acest an producătorul a crescut suprafaţa la 40 de hectare.
'S-a încălzit clima şi anul trecut a fost o experienţă, s-a copt, a ajuns la maturitate floarea-soarelui, a fost şi recoltată cu o producţie medie de 2.500 de kilograme la hectar', a spus şeful Direcţiei Agricole Harghita.
Totodată, acesta a mai arătat că o altă cultură apărută în urma încălzirii vremii este iarba de Sudan, o plantă furajeră, care a avut producţii îndestulătoare şi care este prezentă pe anumite suprafeţe, tot în zona Ciuc.
Despre cultura cartofului, prezentă pe aproximativ şapte mii de hectare, Romfeld Zsolt a spus că se află în faza de răsărire şi că 'arată bine'.
În ceea ce priveşte culturile de toamnă, acesta a precizat că se află 'în fază de alungire a paiului şi înspicare', iar lipsa de precipitaţii 'a determinat o creştere mai redusă a taliei culturilor'.
Sursa citată a mai arătat că seceta a fost prezentă în timpul toamnei, după care, în luna decembrie 2021, cantitatea de precipitaţii a fost ridicată, pentru ca apoi să se înregistreze un deficit în fiecare lună a acestui an.
Directorul Direcţiei Agricole Harghita a mai spus că, în ultimele zile, în judeţ s-au înregistrat, în medie, 23 litri de precipitaţii pe metrul pătrat, dar având în vedere seceta pedologică 'este de dorit o cantitate îndestulătoare de precipitaţii'.
Foto: pixabay