Culturile de legume, afectate de excesul de apă din sol
Ploile abundente din ultima perioadă au afectat culturile legumicole, iar fermierii fac eforturi pentru a salva recoltele, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.
15 Iunie 2021, 08:58
'Trecem printr-o perioadă foarte critică din cauza ploilor care cad, aproape, zilnic. Culturile de legume aflate în aer liber sunt cele mai afectate din cauza solului mult prea îmbibat cu apă. Încercăm să recuperăm din recoltă, îndeosebi din culturile de ceapă, ridichi şi salată pentru a putea să le oferim spre comercializare. Culturile de seră şi solariu sunt protejate, însă fermierii din judeţ deţin cea mai mare parte de culturi în aer liber. (...) Agro-meteorologic, anul acesta e foarte ciudat; avem căderi de ploi mai zilnic, apoi perioade de alte câteva zile cu temperaturi ce ajung la aproape 30 de grade. Încercăm să facem faţă acestei provocări venite din partea naturii şi să aducem pe piaţă legume proaspete', a spus Daniel Tinc pentru AGERPRES.
Acesta a mai subliniat că, în anii 2012 - 2019, legumicultorii au fost nevoiţi să investească masiv în instalaţii de irigare a culturilor pentru că precipitaţiile erau mai scăzute ca intensitate.
Daniel Tinc a adăugat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.
Foto: pixabay