Cum gestionăm apele uzate provenite din fermele agricole
Apele uzate pot să conțină diverse materii provenite din procesele de producție din industrie, din activitățile casnice sau pot proveni de la gunoiul de grajd, urină, lapte sau de la produsele de spălare şi curăţare a grajdurilor.
22 Octombrie 2021, 08:08
Toate apele uzate provenite din fermele agricole trebuie colectate şi depozitate cu grijă în rezervoare special destinate acestui scop sau în instalaţiile destinate colectării dejecţiilor lichide şi semilichide sau a altor efluenţi din fermă, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
Depozitarea apelor uzate în gropi amenajate direct în pământ este interzisă. Rezervoarele utilizate pentru colectarea apelor uzate trebuie să fie verificate periodic, dacă se prezintă în bune condiţii şi nu curg.
De asemenea, trebuie supravegheate, pentru a nu se umple peste capacitatea maximă. Ele trebuie golite la intervale regulate.
Referitor la capacitate, trebuie să fie suficient de mari pentru a nu necesita golirea lor în perioadele în care împrăştierea pe câmp este interzisă.
Metoda cea mai eficientă pentru creşterea capacităţii de stocare a dejecţiilor lichide la nivelul fermei o reprezintă diminuarea cantităţii de apă uzată din fermă. În acest scop există trei direcții principale de acțiune.
Prima dintre ele constă în separarea traseelor de scurgere a apelor pluviale de cele uzate. Apa pluvială de pe acoperişuri, terenuri învecinate, pardoseli betonate, măreşte cantitatea de apă uzată ce trebuie stocată la nivelul fermei.
Separarea traseelor necesită o planificare atentă la nivelul fermei precum şi o întreţinere regulată a jgheaburilor şi burlanelor. Apa pluvială trebuie direcţionată spre sistemele de drenaj sau canalizare prin intermediul unor instalaţii etanşe. Este indicat ca la ieşirea din fermă sistemul de evacuare a apelor pluviale să aibe o gură de vizitare care să permită monitorizarea calităţii apei.
A doua direcție de acțiune este minimizarea suprafeţei „murdare” din cadrul fermei, prin reorganizarea terenului şi minimizarea suprafeţei pe care animalele au acces.
În sfârșit, foarte importantă este și gestionarea scurgerilor în lungul drumurilor şi căilor de acces din fermă. Nu este permisă scurgerea directă, de-a lungul drumurilor şi căilor de acces din fermă către cursurile de apă.
Foto: pixabay