Dreptul la semințe țărănești, campanie a Asociației Eco Ruralis
La începutul de 1 Martie, asociația Eco Ruralis publică un Catalog de Semințe Țărănești. În fiecare an, catalogul este diferit și conține soiuri și specii de legume și cereale pe care membrii producători de semințe ai asociației le-au cultivat în anul în curs.
15 Februarie 2023, 10:15
Campania a reușit să onoreze anul trecut peste 3250 de solicitări pentru semințe țărănești, venite din toate colțurile României și din Republica Moldova.
Asemănător cu anii trecuți, și în acest an două treimi din solicitări au venit din partea țărăncilor, și o treime din partea țăranilor. Tomatele, urmate de dovlecei și ardei au fost preferatele țăranilor anul acesta.
Încă din 2009, asociația Eco Ruralis lucrează pentru realizarea Dreptului la Semințe, și anume pentru dreptul țăranilor de a folosi (cultiva, multiplica, salva, schimba) și de a vinde semințele salvate în propria gospodărie, precum și de a participa la luarea deciziilor cu privire la conservarea și utilizarea resurselor genetice vegetale. În prezent, situația semințelor țărănești este vulnerabilă din cauza dezvoltării agriculturii industriale, a Organismelor Modificate Genetic, a drepturilor de proprietate intelectuală etc.
“Semințele tradiționale și țărănești, sunt semințe vechi moștenite din bătrâni și populații locale salvate în propria gospodărie. Ele sunt mai mult decât o marfă. Alături de practicile și cunoștințele țărănești, semințele reprezintă identitatea culturală a comunităților rurale și stau la baza producției de hrană variată, sănătoasă și nutritivă atât pentru satele noastre, cât și pentru populație, în general.
În prezent, situația semințelor țărănești este vulnerabilă din cauza dezvoltării agriculturii industriale, a Organismelor Modificate Genetic, a drepturilor de proprietate intelectuală și a politicilor publice naționale restrictiveSemințele sunt oferite gratuit, inclusiv costurile de livrare sunt suportate de asociație.
Trimiterile poștale, care nu sunt deloc mici, pentru că vorbim de mii de trimiteri poștale și bineînțeles cele mai căutate sunt tradiționalele ardei, tomate, castraveți, pentru că soiurile de la care se poate salva sămânță cel mai ușor.
Sunt și gustoase, sunt prezente în cultura noastră culinară și livrăm de câțiva ani de zile nu doar în România, ci și în Republica Moldova, pentru că avem modele agricole asemănătoare și pentru că avem împărtășim și aceeași limbă și ne e mult mai ușor să comunicăm”, a declarat Ramona Duminicioiu – membră a Comitetului de Coordonare a Eco Ruralis,pentru Antena Satelor.
Informații despre campanie pot fi găsite AICI
Foto: pixabay