Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

Noi studii privind furajarea animalelor arată că șrotul de in și camelina sunt plante care produc efecte benefice. Modul de hrănire influențează clar calitatea tuturor produselor furnizate de animale, gustul cărnii de porc hrănit cu porumb, fiind un exemplu dovedit de ani buni.

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

02 Iunie 2021, 09:39

Cercetătorii își propun, însă, să determine modul în care hrana pe care o consumăm să devină, în același timp, și un medicament, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Alimentele cu care ne hrănim să acționeze și pentru prevenirea și chiar vindecarea unor afecțiuni. Este vorba despre așa-numitele „alimente funcționale”.

O cale de obținere a acestor alimente funcționale este furajarea animalelor cu nutrețuri speciale.

Astfel, în carnea lor se vor regăsi compuși precum polifenoli, acizi grași polinesaturați și o seamă de alți compuși naturali, cu o acțiune preventivă împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive, inflamatorii, etc.

Aceeași categorie de compuși poate fi făcută să se regăsească în ouă, lapte și produse lactate.

Un exemplu în acest sens îl constituie cercetările efectuate de specialiștii români referitoare la utilizarea camelinei în alimentația animalelor. Concluziile mai multor ani de studii au demonstrat că includerea uleiului de camelină în rețetele de furaje combinate determină o creștere importantă a calității cărnii animalelor.

Camelina este și o sursă importantă de subproduse, întrucât după extracția uleiului rămân cantități însemnate de plantă cu un conținut valoros în lipide, dar și în proteină (apropiat de cel al șrotului de soia), care pot fi folosite ca șrot.

Dar prețul șrotului de camelină este aproximativ pe jumătate față de cel de soia. Astfel, înlocuirea șrotului de soia cu șrot de camelină poate aduce beneficii suplimentare fermierului.

De asemenea, ca și în cazul uleiului de camelină, datorită conținutului ridicat în acizi grași polinesaturați, în special a acizilor grași n-3 (30-35%), determină îmbunătățirea calității cărnii.

O altă direcție de cercetare s-a îndreptat către modul prin care anumite adaosuri alimentare pot îmbunătăți calitatea ouălor.

Studiile au demonstrat că utilizarea în furajele găinilor ouătoare a plantelor vegetale bogate în acizi grași polinesaturați sau a celor care reprezintă surse naturale de antioxidanți este o cale naturală de îmbogățire a calității oului.

Un rezultat nesperat a fost și acela că se prelungește perioada de păstrare a prospețimii oului. Sursele vegetale bogate în componentele menționate , sunt șrotul de in, șrotul de mazăre, șrotul de rapiță.

Foto: pixabay

Etichete : furaje animale
Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Actualitatea agricola 19 Noiembrie 2024, 11:13

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie un obstacol major pentru dezvoltarea sectorului creșterii porcinelor în România,...

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Actualitatea agricola 18 Noiembrie 2024, 13:40

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții

Depopularea familiilor de albine este o provocare majoră pentru apicultorii români, fenomen accentuat în ultimii ani din...

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2024, 15:51

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:31

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE

Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a scăzut cu 1,5% în 2023, comparativ cu 2022, până la 537,1 miliarde de...

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:22

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate

Peste 5.260 de fermieri vrânceni care au avut culturile afectate au primit despăgubiri pentru suprafeţele calamitate în urma...

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Actualitatea agricola 11 Noiembrie 2024, 10:47

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale şi la păsări în luna septembrie...

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2024, 11:23

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta

Consumatorii trebuie să achiziţioneze produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi să verifice cu atenţie...

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Actualitatea agricola 09 Noiembrie 2024, 14:36

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea...

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)