În Bistrița-Năsăud se vând puține terenuri agricole
Bistrițenii nu vor să renunțe ușor la terenurile agricole moștenite din moși-strămoși și chiar dacă unii sunt în incapacitatea de a lucra pământul ce-l dețin, preferă să îl dea în arendă.
12 Decembrie 2018, 10:08
Doar 881 de tranzacții cu terenuri agricole au fost realizate în Bistrița-Năsăud în primele 11 luni din an, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Și la nivel național volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu 5,5% în primele 11 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului anterior.
Din ianuarie și până în noiembrie, au fost tranzacționate în România circa 110.000 de loturi de teren.
Luna în care s-au făcut cele mai multe tranzacții cu teren agricol în Bistrița-Năsăud a fost mai (120 tranzacții), iar cea mai slabă a fost iunie (48 tranzacții).
Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Timiș, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 8.800 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primele 11 luni ale acestui an, echivalentul a 8% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național.
Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 11 luni este completat de Dolj, cu circa 6.500 tranzacții, Arad, cu aproximativ 6.300 de terenuri vândute, Galați, cu 5.045 de vânzări, și Brăila, cu 5.026 de tranzacții.
Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape 30% din numărul de terenuri agricole vândute în primele 11 luni ale anului la nivel național.
La finele clasamentului, cu cele mai puține terenuri vândute regăsim județele Covasna, Maramureș, Vâlcea, Gorj și Bistrița Năsăud.
Sursa: Viorel Grosu