În judeţul Ialomiţa, culturile de toamnă sunt expuse riscului de secetă
Luna noiembrie a început cu temperaturi peste normalul perioadei. Acest lucru îi îngrijorează pe fermierii din judeţul Ialomiţa. În lipsa precipitaţiilor şi cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius, culturile de toamnă sunt expuse riscului de secetă.
03 Noiembrie 2022, 16:13
Grâul şi rapiţa sunt culturile principale de toamnă pe care fermierii ialomiţeni le înfiinţează în mod obişnuit, pe jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului însumând circa 150.000 de hectare. Ponderea cea mai mare o reprezintă grâul care, până în prezent, s-a semănat pe 72.000 de hectare, însă în lipsa ploilor a răsărit neuniform, mai multe cu apa din rouă, ceea ce i-a oprit pe fermieri de la lucrările de arat şi semănat. În schimb, rapiţa semănată la sfârşitul lunii august a beneficiat de ploile din septembrie şi a apucat să răsară şi să crească optim, aproape integral pe 40.000 de hectare, în Ialomiţa. Dar lipsa precipitaţiilor şi mai ales temperaturile de peste 25 de grade Celsius pe timpul zilei afectează dezvoltarea tuturor culturilor, care deja necesită irigaţii, posibilitate pe care o mai au doar câţiva fermieri din estul judeţului, cu acces de apa din râul Ialomiţa sau din braţul Borcea.
RADOR
Foto: Pixabay