Nu se va opri creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei
Ministrul Agriculturii, a anunţat azi, la Jilava, cã a început repopularea cu porci a gospodãriilor afectate de pesta porcinã africanã în satul Olosig din judeţul Bihor.
02 Octombrie 2018, 13:05
Acesta subliniind cã “nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodãriile populaţiei”.“La ora actualã e o veste bunã, pentru cã mi-au dat telefon cei de la Bihor cã în satul Olosig acum se repopuleazã gospodãriile care au fost afectate, contaminate cu acest virus. S-a trecut la etapa a doua, de repopulare cu porci santinelã. Am discutat şi cu producãtorul respectiv, cu crescãtorul de animale, şi era bucuros cã el nu mai credea cã se reia aceastã activitate. Aş vrea sã profit de acest moment sã vã spun dumneavoastră şi ţãrii întregi cã nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodãriile populaţiei. În aceste gospodãrii, douã dintre ele, în Olosig, pentru cã acolo focarele s-au stins, este o procedurã pe care trebuie sã o respectãm. Vom vedea dacã avem succes în zona respectivã, pentru cã n-are cum sã ştie cineva ce explozie va fi la acest virus. Sperãm ca lucrurile sã fie bune”, a precizat ministrul Agriculturii.
El a menţionat cã mâine va merge la Bruxelles pentru a obţine sprijin concret pentru România în cazul pestei porcine africane.“Ştiţi cã a fost aici comisarul european pentru agriculturã, Phil Hogan, care a vãzut situaţia la faţa locului şi a analizat în prezenţa autoritãţilor statului care e situaţia din România. Iatã cã mâine mã duc la Bruxelles pentru a prinde concret un sprijin pentru România în aceastã direcţie. Sprijinul acesta se discutã din punct de vedere tehnic acum, când vorbim noi, la Ministerul Agriculturii, unde este o videoconferinţã cu experþii de la UE. Când vin de acolo, o sã vã dau date exacte”, a afirmat Petrea Daea.
Întrebat dacã pânã în prezent au venit bani de la UE pentru combaterea PPA, şeful MADR a rãspuns: “Sigur cã da, pentru cã, prin programul de eradicare a bolilor pe care îl gestioneazã ANSVSA, 75% din acele sume care s-au pus la dispoziţie sunt de la Uniunea Europeanã”.
Citește și Sfatul medicului, pentru boli grave
“Noi dorim sã solicitãm în plus sume pentru a aşeza lucrurile într-un vad normal şi a stãpâni aceastã molimã, ajutând fermierii. Iatã, primul fermier care a fost la Tulcea, care a avut primul necaz, a primit banii respectivi. M-am uitat în situaţie, undeva la 4,8 milioane euro ca despãgubire. Este un efort al statului”, a adãugat Daea.Potrivit ministrului, se va continua cu acordarea despãgubirilor, anunţând cã din cele 6.000 de dosare au fost plãtiţi banii pentru 5.000 de dosare.“S-au plãtit pânã la aceastã datã în jur de 12 milioane de euro, respectiv 54 de milioane de lei, dar aceste documente se fac încontinuu, cu mai mare uşurinţã la gospodãrii, pentru cã ai terminat dacã a avut un porc doi, i-ai fãcut documentele respective, dar la societãţile comerciale pânã nu se terminã uciderea efectivelor în întregime nu poţi sã faci documentaţia cuvenitã”, a explicat ministrul Agriculturii.El susţine cã nu-i cade bine şi crede cã “nici ţãrii nu-i cade bine - şi nu cred, sunt convins - cã nu-i cade bine ţãrii, când deformãm o realitate şi exacerbãm o anumitã situaţie”.
“Într-un cuvânt, trebuie sã fim atenţi, sã fim echilibraţi şi sã acţionãm în consecinţã cu fermitate. În ceea ce mã priveşte, vã stau tot timpul la dispoziţie cu toate informaţiile de care dispun. Am aceastã posibilitate sã vã spun dumneavoastră, celor care lucraţi în mass-media, rugându-vã sã prezentaţi lucrurile aşa cum sunt şi eu va mulţumesc pentru cã aţi fãcut-o, dar exagerãrile nu ne ajutã şi nu sunt bune pentru ţarã. Or, noi toţi suntem ai ţãrii', a mai spus Petre Daea.Ministrul Agriculturii a fost prezent azi la repornirea staţiei de pompare Jilava din cadrul amenajãrii de irigaţii Berceni-Vidra-Frumuşani, care nu a mai funcţionat de 12 ani.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: magnanews.ro