Pesta Porcină Africană: Recomandări pentru prevenirea apariției de noi focare
Pesta Porcină Africană impune restricții în continuare și doar prevenția poate fi o soluție eficientă. Boala a pătruns în România în anul 2017, răspândirea ei fiind foarte rapidă, numărul de focare înmulțindu-se de la o săptămână la alta.
25 Februarie 2022, 09:31
Nici acum, după patru ani și jumătate, situația nu este prea strălucită.
Conform situațiilor comunicate de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, noi focare de PPA continuă să apară, pe măsură ce altele sunt stinse. Spre exemplu, la începutul acestei luni erau active 73 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale. Numărul de animale care au trebuit sacrificate s-a ridicat la peste 280.000 capete, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
PPA este o boală împotriva căreia nu există tratament. Principalul vector îl reprezintă porcii mistreți bolnavi, care transmit agentul patogen. Porcii domestici se infestează de la furajele aduse de pe câmpurile pe unde au circulat mistreți, de la apa cu care a fost spălată carnea de vânat sau, cel mai des, de la hainele ori încălțămintea proprietarilor, care au circulat cu aceeași vestimentație și prin pădure, pe câmpuri, miriști, etc.
Singura cale eficientă de luptă împotriva PPA este prevenția. În acest scop, ANSVSA recomandă o serie de măsuri:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic;
- evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii;
- este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
- creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
- este interzisă creșterea porcilor domestici în cadrul stânelor de ovine din cauza riscului crescut de contaminare de la porcii mistreți infectați;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Foto: pixabay