Pomicultorii din judeţul Giurgiu spun că recolta este mult mai bună decât în anii precedenţi
Dacă producţia de legume nu este una bogată anul acesta, în schimb, fermierii care au cultivat fructe în judeţul Giurgiu spun că recolta este mult mai bună decât în anii precedenţi.
19 August 2024, 14:21
Temperaturile ridicate şi condiţiile meteorologice favorabile au contribuit din plin la aceste evoluţii. Piersicile, caisele, merele, perele au dat producţii peste aşteptări. Chiar şi pepenii verzi şi cei galbeni, care au avut însă nevoie de irigaţii. Cantităţile de fructe obţinute de pomicultorii din judeţul Giurgiu sunt mai mari faţă de anii precedenţi. Roxana Geantă a recoltat cantităţi însemnate de piersici, caise şi pere, pe care le valorifică în pieţe.
Roxana Geantă: „A fost un an foarte bun. Am avut fructe din belşug, inclusiv caise, care de câţiva ani încoace, caisele româneşti n-au mai fost, fiindcă dădea brumă în luna aprilie, dar anul ăsta a fost foarte bun.”
Este nevoie acum de anumite soiuri, hibrizi, rezistente la secetă?
Roxana Geantă: „Nu e nevoie. În general, pomii pe care îi avem noi, româneşti, ca să le zicem din bătrâni, sunt rezistenţi.”
Producţii bune au fost în acest an şi la pepeni, iar producătorii spun că a fost nevoie de irigarea culturilor din cauza temperaturilor foarte mari.
-: La pepeni galbeni am avut o recoltă bună, şi roşii, dar a fost suprafaţă mai mică.
Cât aveţi, cultivaţi?
-: Trei hectare galbeni, două roşii.
Aveţi irigaţii acolo?
-: Da, avem puţuri săpate; şi ne-a afectat şi căldura.
În prezent, în judeţul Giurgiu se cultivă cu pomi fructiferi 800 de hectare, un loc predominant ocupând livezile de mere, gutui şi pruni./RADOR