Prețul grâului de panificație atinge noi recorduri
Prețul grâului românesc de panificație a ajuns la un nou record, depășind pragul de 250 de euro/tonă, conform datelor Comisiei Europene.
20 Noiembrie 2021, 11:43
Doar în ultima săptămână, 1 tonă de grâu comercializată în zona Banatului s-a apreciat cu 13% față de săptămâna anterioară, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
Prețul unei tone de grâu de panificație FOB Constanța ( preț free on board – încărcat în vapor) a ajuns vineri, 11 noiembrie, la prețul record de 259 de euro tona, depășind astfel pentru prima dată din 2013 încoace pragul de 250 de euro.
Este un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro, scrie economica.net. Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii.
„Prețurile medii săptămânale la cereale din portul Constanța care se raportează de către MADR la Comisia Europeană sunt furnizate de către Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare”, a explicat pentru Economica Ministerul Agriculturii.
Potrivit acestuia, unităţile de raportare pentru cereale sunt producătorii agricoli, depozitarii, comercianţii şi procesatorii reprezentativi pe piaţa agricolă, care pe parcursul unui an comercial (1 iulie – 30 iunie) produc, depozitează, comercializează sau procesează peste 1.000 tone cereale şi peste 50 tone oleaginoase. Aceste unităţi de raportare sunt stabilite şi notificate de către Direcțiile Agricole Județene.
Potrivit ultimelor informații ale Comisiei Europene, cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia, la Bolognia, cu 311 euro tona ( preț DELFIRST-livrat primul cumpărător), în timp ce în Spania, la Burgos, prețul este de 305 euro tona (preț DEPSILO). Cel mai ieftin a fost în Bratislava- 200 de euro tona.
Din datele Comisiei Europene aferente lunilor iulie, august ( când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari).
Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni în toată lumea, reflectând creșterea puternică a consumului coroborată cu producții mondiale relativ stagnante. Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia au produs mai puțin, în timp ce Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina au avut creșteri.
Foto: pixabay