Târgurile de animale din județul Vrancea se suspendă
Activitatea din târgurile de animale şi comercializarea furajelor se suspendă pe perioadă nedeterminată în Vrancea.
19 Septembrie 2018, 14:15
Aceasta pentru a evita introducerea pestei porcine africane în Vrancea, potrivit unei decizii a Consiliului Local pentru Combaterea Bolilor , care s-a întrunit, într-o şedinţă la Instituţia Prefectului.
"Activitatea din târgurile de animale sau orice aglomerare de animale (bâlciuri, circuri, expoziţii) şi comercializarea furajelor se suspendă pe o perioadă nedeterminată. Planul de măsuri aprobat a fost adus la cunoştinţa primăriilor care organizează târguri săptămânale sau târguri ocazionale, spre a evita introducerea şi răspândirea acestei boli şi în Vrancea", a declarat, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, medicul veterinar Necula Botezatu.
Primarilor din judeţ le-a fost adusă la cunoştinţă şi o recomandare a grupului de experţi naţionali, privind depopularea efectivelor de suine din exploataţiile non-profesionale, amplasate pe o rază de 10 kilometri în jurul exploataţiilor comerciale de porcine.
"Tuturor primarilor le-a fost adusă la cunoştinţă recomandarea pentru depopularea suinelor din exploataţiile non-profesionale, amplasate în jurul exploataţiilor comerciale de suine, pe o rază de 10 kilometri, prin sacrificarea porcilor, fie pentru consum propriu, sub control sanitar veterinar, sau abatorizarea lor, fără posibilitatea repopulării. Recomandarea a fost votată în unanimitate de Comitetul Naţional pentru Combaterea Bolilor", a declarat Necula Botezatu, care a precizat că se aşteaptă încă instrucţiuni privind modul de aplicare a acesteia.
Potrivit medicului veterinar, la nivelul judeţului Vrancea, evoluţia pestei porcine este permanent monitorizată. Iată care este sfatul medicului:
"În judeţul Vrancea, evoluţia bolii este monitorizată permanent, prin examene clinice şi de laborator. Zilnic se analizează situaţia existentă, se iau măsuri sau se actualizează planul de măsuri, în funcţie de evoluţia bolii. Planul de măsuri aprobat poate fi actualizat şi modificat, în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă şi de modificările actelor normative", a explicat directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Unele localităţi din zona sud-est a judeţului Vrancea sunt cuprinse în zona de supraveghere, ca urmare a focarului de PPA, declarat oficial în localitatea Pufeştii de Jos din judeţul Buzău, dar până în prezent, în Vrancea nu s-a diagnosticat PPA.
La nivelul judeţului există 13 mari exploataţii comerciale de suine, din care două cu peste 25.000 de porci şi alte 11 exploataţii cu efective cuprinse între 1.800 şi 2.000 de capete.
Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:banatulazi.ro