Agricultura inteligentă din punct de vedere climatic și Grupul Băncii Mondiale
Banca Mondială și-a sporit semnificativ angajamentul și investițiile în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic (CSA).
Articol de Simona Lazăr, 06 August 2024, 15:58
În Planul său de acțiune privind schimbările climatice (2021- 2025), Banca Mondială a identificat agricultura, alimentația, apa și terenurile ca fiind una dintre cele cinci tranziții-cheie necesare pentru abordarea Acordului de la Paris. De la adoptarea Acordului de la Paris, Banca Mondială a crescut finanțarea pentru CSA de opt ori, la aproape 3 miliarde de dolari anual.
Începând cu iulie 2023, toate operațiunile noi ale Băncii Mondiale trebuie să fie aliniate la obiectivele Acordului de la Paris, ceea ce înseamnă că CSA se află în centrul tuturor operațiunilor noi ale Băncii Mondiale în domeniul agriculturii și alimentației. În acest scop, Banca Mondială a pregătit o notă sectorială privind alinierea la Paris a operațiunilor sale în domeniul agriculturii și alimentației. În plus, toate proiectele sunt analizate din punct de vedere al riscurilor climatice și de dezastre. Indicatorii privind schimbările climatice sunt utilizați pentru a măsura realizările și rezultatele, iar contabilizarea gazelor cu efect de seră ale proiectelor este efectuată înainte de aprobare. Aceste acțiuni vor ajuta țările cliente să își pună în aplicare contribuțiile stabilite la nivel național (NDC) în sectorul agricol și vor contribui la realizarea de progrese în ceea ce privește Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) pentru combaterea schimbărilor climatice, combaterea sărăciei și eradicarea foametei.
Banca Mondială colaborează strategic cu țările, sprijinindu-le să sporească productivitatea, să îmbunătățească reziliența și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Banca Mondială utilizează următoarele instrumente, diagnostice și alte analize pentru a ajuta țările în tranziția către agricultura durabilă.
Rapoartele de țară privind clima și dezvoltarea (CCDR), noile diagnostice de bază, ajută țările să prioritizeze cele mai eficiente acțiuni care pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pot stimula adaptarea, atingând în același timp obiective de dezvoltare mai ample. CCDR identifică impactul climei asupra sistemelor agroalimentare ale țărilor, cum ar fi reducerea randamentelor și creșterea prețurilor la alimente, și prezintă o varietate de opțiuni tehnologice specifice fiecărei țări, precum și reforme politice în cadrul CSA.
Profilurile de țară privind agricultura inteligentă din punct de vedere climatic (CSA), elaborate de Banca Mondială și de parteneri, oferă o imagine de ansamblu a provocărilor agricole din țările din întreaga lume și a modului în care CSA le poate ajuta să se adapteze la schimbările climatice și să le atenueze. Acestea acoperă lacunele în materie de cunoștințe prin clarificarea terminologiei CSA, a componentelor, a aspectelor relevante și a modului de contextualizare a acestora în condițiile diferitelor țări.
Planurile de investiții în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic (CSAIP), elaborate pentru un subset de țări cliente, vizează integrarea ASC în politicile agricole naționale și identificarea oportunităților de investiții în ASC. Banca Mondială oferă asistență tehnică și sprijin financiar pentru a ajuta țările să elaboreze și să pună în aplicare CSAIP-uri. Aceste planuri prioritizează investițiile în infrastructura rezistentă la schimbările climatice, consolidarea capacităților și schimbul de cunoștințe pentru a promova practicile agricole durabile. Planurile CSAIP sunt disponibile sau în curs de elaborare pentru Bangladesh, Belize, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Camerun, Republica Congo, Etiopia, Ghana, Irak, Iordania, Kenya, Lesotho, Madagascar, Mali, Maroc, Nepal, Senegal, Zambia și Zimbabwe.
Banca Mondială sprijină, de asemenea, programe de cercetare, cum ar fi cele ale CGIAR, care dezvoltă și sprijină tehnologii și metode de gestionare inteligente din punct de vedere climatic, sisteme de avertizare timpurie, asigurarea riscurilor și alte inovații care promovează reziliența și combat schimbările climatice."