Agricultura şi poducţia de alimente trebuie să întrunească anumite ţinte privind schimbările climatice (COP28)
Liderii mondiali, reuniţi în a doua zi a conferinţei COP28 privind clima, desfăşurată în Dubai, au convenit asupra unei declaraţii comune privind agricultura viitorului şi aprovizionarea cu produse alimentare.
Articol de Simona Lazăr, 01 Decembrie 2023, 09:20
Printre semnatarii declaraţiei comune se numără şi unii dintre cei mai mari producători şi consumatori de produse alimentare din lume. Este prima dată când reuniunea anuală a conferinţei ONU privind clima (COP28) recunoaşte că tot ceea ce cultivă şi mănâncă omul reprezintă un factor extrem de important în stimularea încălzirii globale. Potrivit informaţiilor, cele 130 de ţări semnatare acoperă împreună 70% din totalul terenurilor folosite pentru agricultură, printre semnatari numărându-se şi Statele Unite, un major producător şi consumator de produse alimentare, precum şi China. Schimbările climatice afectează deja producţia mondială de alimente, la care se adaugă şi schimbările meteorologice care fac şi mai imprevizibilă capacitatea de cultivare a terenurilor. Ceea ce mâncăm, însă, contribuie la încălzirea globală, subliniază declaraţia, care transmite semnalul puternic că şi mâncarea, nu numai combustibilul, trebuie să întrunească anumite ţinte privind contracararea schimbărilor climatice.