Aprovizionarea cu fructe de mare de crescătorie este în pericol dacă nu acționăm în privința schimbărilor climatice
Potrivit unui nou studiu, se estimează că oferta de fructe de mare de crescătorie, cum ar fi somonul și midiile, va scădea cu 16% la nivel mondial până în 2090, dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările climatice.
Articol de Simona Lazăr, 20 Februarie 2024, 18:17
Fructele de mare crescute în oceane sau maricultura sunt adesea considerate un panaceu pentru problemele legate de stocurile epuizate de pește sălbatic și de creșterea cererii umane și se așteaptă ca acestea să crească substanțial în următorii ani. Însă noul studiu de modelare subliniază că această industrie este la fel de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice ca oricare alta. Dacă vom continua să consumăm combustibili fosili în ritmul actual, cantitatea de fructe de mare, cum ar fi peștele sau midiile, care poate fi cultivată în mod durabil va crește cu doar opt procente până în 2050 și va scădea cu 16 procente până în 2090.
Oferta de fructe de mare de crescătorie, cum ar fi somonul și midiile, ar urma să scadă cu 16% la nivel global până în 2090, dacă nu se iau măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu al UBC.
Fructele de mare crescute în ocean sau maricultura sunt adesea considerate un panaceu pentru problemele legate de stocurile epuizate de pește sălbatic și de cererea umană în creștere, și se așteaptă să crească substanțial în următorii ani, spune autorul principal, Dr. Muhammed Oyinlola (he/him), cercetător postdoctoral la Institutul pentru oceane și pescuit (IOF). Dar noul studiu de modelare evidențiază că această industrie este la fel de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice ca oricare alta. "Dacă vom continua să ardem combustibili fosili în ritmul actual, cantitatea de fructe de mare, cum ar fi peștele sau midiile, care poate fi cultivată în mod sustenabil va crește cu doar opt procente până în 2050 și va scădea cu 16 procente până în 2090."
Prin comparație, într-un scenariu cu emisii reduse, în care se iau măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, se preconizează că maricultura va crește cu aproximativ 17% până la jumătatea secolului XXI și cu aproximativ 33% până la sfârșitul secolului, în raport cu anii 2000.
Modelul ia în considerare numeroși factori, inclusiv schimbarea temperaturilor oceanelor, zonele potrivite pentru maricultură în viitor și aprovizionarea cu făină de pește și ulei de pește. Modelul a examinat aproximativ 70 % din producția mondială de maricultură din 2015, concentrându-se pe zonele economice exclusive, unde are loc cea mai mare parte a creșterii fructelor de mare din lume.
Schimbările climatice vor afecta producția de maricultură în mod diferit, în funcție de locul în care se află fermele din lume și de ceea ce produc acestea, spune Dr. Oyinlola. Regiunile cele mai afectate în scenariul cu emisii ridicate - Norvegia, Myanmar, Bangladesh, Țările de Jos și China - și-ar putea vedea producția de maricultură scăzând cu până la 40-90 la sută.
Efectele climei asupra mariculturii includ schimbări în zona de ocean viabilă în care se pot crește peștii, precum și în stocul de hrană folosit pentru a-i hrăni. Fermele piscicole tind să folosească făină și ulei de pește, care sunt compuse în mare parte din pești mai mici, cum ar fi heringul și hamsia - stocuri care sunt, de asemenea, amenințate de schimbările climatice.
"Unele regiuni produc mai mulți bivalve, cum ar fi midii, stridii și scoici, iar în aceste regiuni, impactul este mai mic", a declarat Dr. Oyinlola. "În regiunile care produc mai mulți pești, cum ar fi somonul, impactul va fi ridicat din cauza reducerii ofertei de făină de pește și ulei de pește".
Conform ratelor actuale ale emisiilor de carbon, se estimează că, la nivel global, creșterea peștilor cu aripioare, cum ar fi somonul, va scădea cu trei procente până în 2050 și cu 14 procente până în 2090. Se preconizează că, în ambele scenarii climatice, creșterea creșterii pisciculturii de bivalve va crește până în 2050 și va scădea până în 2090.
Țările în care maricultura este proeminentă, în special pentru producția de pește cu aripioare, cum ar fi Norvegia, Islanda, Finlanda, Chile și Bangladesh, vor fi cele mai afectate, potrivit Dr. Oyinlola, în timp ce regiunile care produc mai mulți bivalve vor fi mai stabile sau, în cazul Canadei, vor crește.
Pește vegetarian: hrănirea peștilor cu soia
De asemenea, studiul a constatat că înlocuirea făinii de pește și a uleiului de pește cu alimente pe bază de plante, cum ar fi soia, ar putea contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice pentru fermele piscicole.
Atunci când un sfert din hrana pentru pești a fost înlocuită cu alternative, în cadrul unui scenariu cu emisii scăzute, producția de maricultură a fost proiectată să crească cu 25% până în 2050 și cu 31% până în 2090.
Fără nicio modificare a emisiilor actuale, atunci când un sfert din hrana pentru pești a fost înlocuită cu alternative, producția de maricultură ar urma să crească cu 15% până în 2050 și cu 4% până în 2090. În cazul în care jumătate din hrană a fost înlocuită în ambele scenarii climatice, aceste procente au crescut.
"Acest studiu evidențiază necesitatea de a diversifica dezvoltarea mariculturii de la concentrarea actuală pe pește", a declarat autorul principal, Dr. William Cheung (el/ea), profesor și director al IOF. Maricultura adaptată la schimbările climatice ar include specii care nu depind de făină și ulei de pește, cum ar fi crustaceele sau algele, sau cele care pot utiliza hrană care nu este pe bază de pește. "Cultivarea acestor specii ajută, în general, la reducerea expunerii la pericolele climatice a pisciculturii de fructe de mare."
Deși există un entuziasm cu privire la faptul că maricultura oceanică ajută la creșterea producției de fructe de mare, studiul arată că, dacă oamenii nu ameliorează schimbările climatice, acest entuziasm va fi temperat, spune Dr. Cheung. "Schimbările climatice afectează totul, inclusiv aspecte ale creșterii fructelor de mare pe care nu le-am luat în considerare până acum. Trebuie să acționăm, și rapid, pentru a atenua schimbările climatice, mai degrabă decât să ne bazăm pe o singură soluție pentru a rezolva toate problemele noastre de producție de fructe de mare."