Ce este agroecologia?
Agroecologia este un cadru de transformare a agriculturii și a sistemului alimentar care aduce beneficii oamenilor și naturii.
Articol de Simona Lazăr, 02 Martie 2024, 18:31
La nivelul fermei, agroecologia înseamnă reproiectarea sistemelor de producție pentru a spori în continuare colaborarea cu natura. Acest lucru se realizează prin integrarea biodiversității și a proceselor ecologice în producția de alimente; reducerea inputurilor externe; și introducerea de alternative regenerabile sau naturale.
Printre practicile care contribuie la crearea de ferme agroecologice se numără:
rotația culturilor;
cultivarea intercalată;
amestecuri de soiuri;
fertilizarea organică;
controlul biologic al dăunătorilor;
integrarea elementelor naturale în câmpurile agricole sau în jurul acestora;
lucrări reduse sau fără lucrare a solului pentru a îmbunătăți sănătatea solului;
utilizarea culturilor de acoperire, a îngrășămintelor verzi, a agroforestierilor și a altor practici diversificate.
La nivelul sistemului alimentar, agroecologia asigură furnizarea de alimente sănătoase, nutritive și la prețuri accesibile prin intervenții cheie, inclusiv:
îmbunătățirea conectivității între fermieri și consumatori, cu lanțuri de aprovizionare mai scurte;
diversificarea sistemelor de producție și a piețelor;
o mai mare participare echitabilă, în special a micilor fermieri, a populațiilor indigene și a femeilor.
Abordarea Alianței pentru agroecologie (Alliance of Bioversity&Ciat), descrisă pe site-ul organizației, este următoarea:
„Prin intervenții politice, inovații socio-tehnice, dezvoltarea de modele de afaceri alternative compatibile, cercetare participativă și rețele de bază, Alianța încearcă să deblocheze întregul potențial al agroecologiei și, prin aceasta, să transforme sistemele alimentare locale și globale pentru a îndeplini multiple obiective de sustenabilitate.
Alianța are zeci de ani de experiență în ceea ce privește anumite aspecte specifice ale agroecologiei, inclusiv agrobiodiversitatea, agroforestul, sănătatea solului, gestionarea apei, abordările peisagistice, ecoalimentația, atenuarea schimbărilor climatice, mecanismele de stimulare, abordările participative, incluziunea și împuternicirea tinerilor și a femeilor, rezultatele în materie de bunăstare umană și, mai recent, aspectele legate de siguranța alimentară. Încercăm să consolidăm și să ne bazăm pe această experiență și pe dovezile științifice existente pentru a poziționa Alianța ca lider mondial în coproducția, împreună cu părțile interesate la nivel local, a dovezilor privind rezultatele adoptării abordărilor agroecologice și privind modul în care se poate face pasul către agroecologie la nivel de fermă, peisaj și la nivel național.
Efectuăm cercetări la nivel de fermă, peisaj, regional și global, utilizând o abordare sistemică care încorporează expertiză și metodologii din mai multe discipline. Dezvoltăm, folosim și oferim formare cu privire la instrumentele de luare a deciziilor pentru fermieri și factorii de decizie politică, pentru a ajuta la tranziția către agroecologie. ”
Întrebările majore de cercetare includ:
Ce practici agricole, modele de afaceri și aranjamente instituționale oferă cele mai bune rezultate sociale, economice și de mediu ale sistemului alimentar?
Care sunt barierele, factorii determinanți (inclusiv preferințele) și oportunitățile pentru fermieri de a adopta inovații agroecologice în comparație cu inovațiile sistemului alimentar agricol convențional?
Care sunt principalii actori cheie din lanțul valoric relevanți pentru sprijinirea inovațiilor agroecologice?
Care sunt costurile și beneficiile tranzițiilor agroecologice, inclusiv riscurile și oportunitățile pe care le prezintă pentru femei, bărbați și tineri fermieri?