Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care să poată fi consumate fără grijă de către acestea, ținând cont și de faptul că orezul este printre cele mai consumate ingrediente, întrebarea este legitimă.
Articol de Simona Lazăr, 16 Martie 2024, 18:25
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic? Răspunde Nicola McKeown, PhD, profesor asociat și director al Programului de epidemiologie nutrițională al Școlii Friedman:
"În SUA, suntem norocoși să avem rafturile supermarketurilor aprovizionate cu o mare varietate de produse, iar acest lucru este cu siguranță valabil și în cazul orezului. Diferitele soiuri de orez conțin diferite tipuri și proporții de amidon (amiloză și amilopectină), care influențează rata la care sunt digerate - cu cât este mai mare proporția de amidon de amiloză, cu atât rata de digestie este mai lentă și indicele glicemic este mai mic. Indicele glicemic (IG) este un clasament fiziologic, de la 0 la 100, utilizat pentru a reflecta modul în care un aliment care conține carbohidrați provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge (glucoză). Soiurile de orez cu bob mai lung, care au un conținut mai mare de amiloză (19-23%), tind să aibă valori mai mici ale IG decât orezul cu bob mai scurt, care are un conținut mai mic de amiloză (12-19%). Ca atare, IG al orezului poate varia de la un nivel scăzut de 43 până la un nivel ridicat de 96.
"Forma orezului influențează, de asemenea, IG; de exemplu, orezul brun și orezul alb fiert în prealabil se încadrează în categoria alimentelor cu IG mediu (IG 56-69). Interesant este faptul că metodele de gătit pot influența, de asemenea, IG-ul orezului. De exemplu, dacă orezul alb este fiert și apoi refrigerat pentru a fi utilizat, de exemplu, într-o salată de orez, apar modificări în digestibilitatea amidonului, iar IG al orezului este redus și intră în categoria alimentelor cu IG scăzut.
"Deoarece orezul este rareori consumat ca atare și este însoțit de alte alimente, și acest lucru poate influența IG general al mesei mixte. Prin urmare, după cum puteți vedea, determinarea orezului care este cel mai bun de consumat și care are cel mai mic IG este o chestiune complexă!
"Ca sfat general, alegeți un orez fiert în prealabil sau orez brun cu bob lung în locul orezului alb cu bob scurt și nu uitați că răcirea orezului sau adăugarea de leguminoase în orez scade IG. Înlocuitorii de cereale adecvați care se încadrează în categoria alimentelor cu IG scăzut (sub 55) includ orezul sălbatic, orzul perlat și quinoa; acestea pot însoți foarte bine felul principal în locul orezului alb."