Ciprul are un stoc de MII de tone de brânză halloumi nevândut, din cauza pandemiei
Ciprul a ajuns să acumuleze un stoc de 6.000 de tone de halloumi, o brânză sărată tradiţională, care a rămas nevândut din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat cererea naţională şi internaţională, potrivit autorităţilor de la Nicosia.
24 Noiembrie 2021, 14:41
Brânza halloumi este al doilea produs exportat de Cipru, după medicamente, iar Marea Britanie este cea mai mare piaţă pentru brânza halloumi absorbind aproximativ 50% din exporturi, urmată de Suedia.
Producătorii dispun în prezent de peste şase milioane de kilograme de brânză halloumi stocată în peşteri, a declarat marţi ministrul cipriot al Comerţului, Natas Pilides, în Parlamentul de la Nicosia.
Cererea pentru acest tip de brânză s-a prăbuşit în cursul anului trecut din cauza carantinelor introduse în întreaga Europă pentru a lupt împotriva pandemiei de Covid-19, ceea ce a antrenat şi închiderea hotelurilor şi turismului în insula mediteraneană.
În prezent, Guvernul cipriot şi-a mobilizat ambasadele din străinătate pentru a-i ajuta pe producători să scape de stocurile de brânză halloumi nevândute prin plasarea pe late pieţe, a adăugat Natas Pilides.
Produs din lapte de capră şi oaie, brânza halloumi a fost înscrisă în luna aprilie în registrul produselor care beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP), noteaza Agerpres.
Foto: pixabay