Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se stabilesc credite pentru serviciile ecosistemice pe piața internațională?

Piața internațională a serviciilor ecosistemice câștigă amploare. Pe măsură ce încălzirea globală și pierderea biodiversității devin mai vizibile, guvernele, companiile și indivizii devin mai interesați să contribuie financiar la protecția și restaurarea naturii noastre.

Cum se stabilesc credite pentru serviciile ecosistemice pe piața internațională?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 02 Septembrie 2023, 11:48

Această cerere creează o oportunitate pentru o piață privată a creditelor pentru biodiversitate, care poate contribui la completarea deficitului de finanțare pentru inițiativele voluntare de conservare a naturii. Dar putem pune un preț pe natură?

Înainte ca piețele voluntare de carbon și biodiversitate să devină curente, trebuie să se răspundă la întrebări pentru a convinge potențialii furnizori și a le oferi mai multă încredere. ENPLC a organizat astfel evenimentul „Cum se stabilesc credite pentru serviciile ecosistemice pe piața internațională”, cu sprijinul ELO și Forumul pentru Viitorul Agriculturii. 80 de participanți din toată Europa s-au alăturat discuției din prestigiosul Palais des Academies din Bruxelles, luni, 27 martie. Între ei și partenerii noștri de proiect ADEPT, FPG, ANB și EUROSITE. Pentru partenerii care nu au putut participa fizic a fost organizată o pre-discuție online și întrebările au fost transmise moderatorului discuției.

DG Agricultură a făcut primii pași către stabilirea acestui sistem de plăți prin dezvoltarea unui sistem de certificare a carbonului și de evaluare prin cultivarea carbonului. Dar serviciile oferite de ecosisteme depășesc captarea carbonului, deoarece biodiversitatea, aerul proaspăt și apa dulce sunt toate servicii esențiale care ar trebui să fie recompensate. Stabilirea acestor credite necesită încă discuții pe o gamă variată de subiecte, inclusiv evaluarea și monitorizarea biodiversității și rolul fiecărei părți interesate pe termen scurt și lung.

Meredith Reisfield, director pentru Politica de Sustenabilitate și Parteneriate Strategice la Indigo, a subliniat că, pentru a asigura durabilitatea acestor scheme de plată, trebuie luate în considerare trei aspecte critice: integritatea, durabilitatea și credibilitatea. Cuantificarea impactului serviciilor ecosistemice este necesară pentru a asigura credibilitatea, iar datele satelitare, modelele biochimice și colectarea datelor sunt instrumente utile pentru măsurarea serviciilor ecosistemice. Programul de carbon al Indigo se concentrează pe sprijinirea practicilor agricole regenerative la scară, a programelor durabile pentru fermieri și a reducerilor de gaze cu efect de seră măsurate în mod conservator. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare inversări inevitabile și evitabile, deoarece pot avea un impact asupra durabilității unor astfel de programe.

Georg Koenig a subliniat că întreprinderile au un rol de jucat în protejarea mediului și a pământului, deoarece presiunea de marketing din partea consumatorilor, impulsul instituțiilor financiare și presiunea de reglementare pun presiune asupra lanțurilor valorice agricole și forestiere. El a vorbit în calitate de reprezentant al start-up-ului Kiebitz, o organizație germană care sprijină companiile să investească în capitalul natural și să creeze soluții de înaltă calitate bazate pe natură, care construiesc biodiversitatea, captează carbonul și regenerează ecosistemul. Trecerea la practicile regenerative poate duce la o îmbunătățire a randamentului monetar de până la 60%. Infrastructura digitală care se adresează atât agriculturii, cât și companiilor este esențială pentru a crea credite, iar tranzacțiile ușoare, birocrația limitată și proiectele pilot pot ajuta la facilitarea procesului.

Certificarea folosind metodologii adaptate, verificarea de la terți și un certificat de conformitate sunt necesare pentru a asigura fiabilitatea și înregistrarea publică a unor astfel de programe. Giulio Volpi de la DG CLIMA a făcut prin urmare legătura cu regulamentul UE privind certificarea eliminării carbonului din care să învețe.

Din perspectiva utilizatorilor, Cristi Gherghiceanu de la Fundația ADEPT Transilvania a discutat despre provocările cu care se confruntă micile ONG-uri care lucrează cu comunitățile agricole din mijlocul României. Utilizarea de mașini de mari dimensiuni în creștere reduce gestionarea mozaicului peisajului și are loc mai multă conversie a pășunilor în teren arabil. Plățile pentru agro-mediu nu sunt suficient de mari pentru a stimula fermierii să întrețină peisajele de pășuni. ONG-ul a implementat o schemă de credit de carbon pentru biodiversitate care implică plăți anuale pe 25 de ani și acreditare de către Plan Vivo. Pentru a cuantifica beneficiile programului sunt utilizate parametri precum scara peisajului, evitarea pierderilor și biodiversitatea.

Luc Groot de la Federația Olandeză a Proprietarilor Privați de terenuri a subliniat că accentul ar trebui să fie pe crearea unei piețe voluntare robuste pentru eliminarea carbonului și furnizarea de servicii ecosistemice, mai degrabă decât obligarea proprietarilor de terenuri să participe. Comunicarea cu proprietarii de terenuri ar trebui să asigure că aceștia se pot simți parte din soluție, mai degrabă decât să fie împovărați cu mai multe reguli.

Sistemele de monitorizare adecvate care iau în considerare geografia și specificul zonei și măsoară cu acuratețe progresul și impactul eforturilor de restaurare a terenurilor vor fi esențiale pentru stabilirea și menținerea unei piețe de încredere pentru creditele ecosistemice. În plus, programele personalizate adaptate nevoilor proprietarilor individuali de terenuri vor încuraja angajamentul pe termen lung față de eforturile de restaurare, în special pentru cei care încep.

Deși creditele ecosistemice pot fi un instrument eficient pentru a stimula eforturile de restaurare, ele nu ar trebui privite ca o soluție independentă. Este nevoie de o abordare foarte cuprinzătoare care să se integreze cu alte strategii de conservare și de abordări personalizate, gândire pe termen lung, creare de stimulente și un angajament puternic al sectorului privat. Unele servicii, cum ar fi stocarea carbonului din sol, pot fi mai puțin vizibile pentru oameni decât altele. Prin urmare, este necesară o abordare cuprinzătoare cu respectarea interconectării serviciilor ecosistemice pentru a obține succesul pe termen lung în eforturile de restaurare. Stabilirea de credite pentru serviciile ecosistemice pe piața internațională va necesita cuantificarea acestor servicii, utilizarea infrastructurii digitale și implicarea întreprinderilor, ONG-urilor, guvernelor și proprietarilor de terenuri.

Creditele ecosistemice pot oferi mecanisme pentru conservarea și protejarea habitatelor. Credibilitatea și durabilitatea acestor scheme sunt vitale pentru asigurarea durabilității și a impactului lor pozitiv asupra mediului. Deși există provocări, forța globală către protejarea și restaurarea naturii oferă o oportunitate unică de a crea o piață voluntară robustă pentru serviciile ecosistemice, cu eforturi comune între regiuni și țări.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar