Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”
În urmă cu aproape două decenii, olandezii și-au asumat un angajament național în favoarea agriculturii durabile sub sloganul „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”.
Articol de Simona Lazăr, 08 Septembrie 2024, 11:31
Într-un câmp de cartofi din apropierea graniței dintre Țările de Jos și Belgia, fermierul olandez Jacob van den Borne este așezat în cabina unui imens utilaj de recoltare, în fața unui panou de instrumente demn de nava stelară Enterprise.
Aflat la 3 metri deasupra solului, el monitorizează două drone - un tractor fără șofer care se deplasează pe câmp și un quadcopter în aer - care furnizează informații detaliate privind chimia solului, conținutul de apă, nutrienții și creșterea, măsurând progresul fiecărei plante până la cartoful individual. Cifrele de producție ale lui Van den Borne atestă puterea acestei „agriculturi de precizie”, așa cum este ea cunoscută. Producția medie globală de cartofi pe hectar este de aproximativ nouă tone. Câmpurile lui Van den Borne produc în mod fiabil mai mult de 20 de tone.
Această producție abundentă este cu atât mai remarcabilă cu cât se ține cont de cealaltă parte a bilanțului: intrările. În urmă cu aproape două decenii, olandezii și-au asumat un angajament național în favoarea agriculturii durabile sub sloganul „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”. Din 2000, van den Borne și mulți dintre colegii săi fermieri au redus dependența de apă pentru principalele culturi cu până la 90 %. Au eliminat aproape complet utilizarea pesticidelor chimice pe plantele din sere, iar din 2009, producătorii olandezi de păsări de curte și de animale au redus utilizarea antibioticelor cu până la 60%.