Exporturile agroalimentare ale UE au continuat să crească constant în primul trimestru din 2024
În martie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a ajuns la 6,7 miliarde EUR, în creștere cu 8% față de luna precedentă și cu 3% mai mare decât în martie 2023.
Articol de Simona Lazăr, 18 Iulie 2024, 17:22
Exporturile au crescut cu 4%, ajungând la 20,1 miliarde EUR, în principal datorită creșterii prețurilor la măsline și ulei de măsline. Importurile au rămas stabile, ajungând la 13,5 miliarde EUR, dar cu 10% mai mici decât în martie 2023. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport lunar privind comerțul agroalimentar publicat astăzi de Comisia Europeană.
Exporturi
Exporturile agroalimentare ale UE au atins 20,1 miliarde EUR în martie 2024, marcând o creștere de 4% de la o lună la alta. Regatul Unit (UK) a rămas principala destinație a exporturilor agroalimentare ale UE, reprezentând 22% din valoarea exporturilor UE. În primul trimestru din 2024, Statele Unite (SUA) au înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor UE, cu o creștere de 6% (372 de milioane EUR), în timp ce China, în ciuda unei reduceri de 12% a valorii, a rămas a treia destinație. Printre alte evoluții semnificative, exporturile UE au crescut către Irak și Liban, în timp ce Rusia și Egipt au înregistrat scăderi.
În ceea ce privește produsele exportate, exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere față de 2023 (+615 milioane EUR, +51%) datorită creșterii prețurilor, în ciuda unei ușoare scăderi a volumelor. Exporturile de cafea, ceai, cacao și mirodenii au crescut cu +10%, în principal datorită prețurilor mai mari la cacao. Exporturile de zahăr și izoglucoză au rămas la un nivel ridicat, în timp ce exporturile de cereale au crescut în volum, dar au scăzut în valoare din cauza prețurilor scăzute. În sfârșit, uleiurile vegetale și produsele lactate au înregistrat scăderi din cauza prețurilor și volumelor reduse.
Importuri
Importurile agroalimentare ale UE au atins 13,5 miliarde EUR în martie, o creștere de 2% față de luna precedentă, dar cu 10% mai mici decât în martie 2023, în principal din cauza reducerii volumelor importate. Brazilia, Regatul Unit și Ucraina au fost principalele surse de import în 2024 până în prezent. Cu toate acestea, importurile din aceste țări au scăzut comparativ cu 2023, din cauza volumelor reduse și a prețurilor mai mici ale importurilor de cereale.
În ceea ce privește produsele importate, comparativ cu 2023, importurile au crescut pentru cafea, ceai, cacao și condimente (+849 milioane EUR, +16%), fructe și nuci (+421 milioane EUR, +8%), măsline și ulei de măsline (+324 milioane EUR, +160%). În același timp, au scăzut importurile de semințe oleaginoase și proteaginoase (- 1,5 miliarde EUR, - 22 %), cereale (- 1,4 miliarde EUR, - 36 %) și zahăr și izoglucoză (- 193 milioane EUR, - 36 %).
Mai multe informații, precum și tabele detaliate sunt disponibile mai jos, în cea mai recentă ediție a raportului lunar privind comerțul agroalimentar al UE.