FAO: Modernizarea siguranței alimentelor, păstrând în același timp tradițiile
FAO și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ajută la actualizarea măsurilor de siguranță alimentară pentru produsele culinare tradiționale ale micilor fermieri.
Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 11:07
Studiu de caz: SERBIA
În multe sate sârbești, tradițiile culinare străvechi ale țării, cum ar fi pasta de ardei roșu — ajvar — și cârnații picante, sunt o sursă de mândrie și de venit pentru locuitori.
Miloš Pajić urmează o rețetă veche de peste 250 de ani pentru a face cârnați afumati picanti locali pentru care este renumit satul Backi Petrovac din regiunea Vojvodina din nordul Serbiei. El urmează, de asemenea, noile reglementări privind siguranța alimentară, elaborate de guvern cu sprijinul FAO și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care vizează aducerea la zi a gastronomiei timpului cu cunoștințele moderne privind siguranța alimentară și consolidarea competitivității. a micilor producători ai ţării.
Nu merită să tăiați colțuri, explică Miloš. „Poate că ar fi mai ușor să faci lucrurile altfel, dar în felul acesta, pot dormi liniștit.”
În acest sat și în multe altele asemenea, tradițiile culinare străvechi ale țării sunt o sursă de mândrie și de venit pentru locuitori, bogata moștenire alimentară a Serbiei fiind transmisă de la o generație la alta. „Lucrez cu copiii mei pentru a-i ține la curent cu măsurile de siguranță și igienă în toate etapele, de la materia primă până la produsul finit”, spune Miloš.
Nu doar produsele din carne sunt supuse noilor reguli. De asemenea, sunt aplicate mii de mici afaceri de familie din toată țara, indiferent dacă fac gem, sucuri, fructe uscate, varză murată sau ajvar (o pastă tradițională de ardei roșu).
Înapoi la tradiții
În urmă cu aproximativ trei ani, Stevan Petrović și-a părăsit cariera de avocat și a decis să revină la afacerea de familie a producției de ajvar. Ajvar, un favorit gastronomic în regiunea balcanică, este deosebit de popular în sudul Serbiei, iar regiunea Leskovac găzduiește un ajvar care are statutul de produs cu denumire de origine protejată.
El spune că nu a fost ușor să-și convingă părinții că a ales calea cea bună, dar acum că producția lui crește și eforturile sale de marketing au ajuns în multe părți ale Serbiei, mama și tatăl lui sunt pe deplin de acord cu ajutorul lui să se extindă. mai departe.
„Este greu să fii producător de alimente, dar este ceva mult mai satisfăcător pentru vremurile în care trăim să oferim clienților noștri un produs sănătos, sigur și care respectă reglementările”, afirmă Stevan.
Potrivit pentru antreprenorii la scară mică
Fundamentale și personalizate pentru astfel de întreprinderi de familie mici, măsurile de siguranță alimentară susținute de FAO-BERD permit păstrarea diversității produselor alimentare de înaltă calitate, a moștenirii culturale și a mijloacelor de trai ale micilor agricultori, asigurând în același timp îndeplinirea standardelor de siguranță și igienă.
„Parteneriatul nostru BERD și FAO a sprijinit guvernul sârb în aceste eforturi de îmbunătățire a producției de carne, lactate și alimente pe bază de plante și industriile de prelucrare la scară mică a țării, asigurând în același timp că operatorii mai mici au șansa de a rămâne în afaceri și de a fi competitivi”, spune Nemanja Grgić, director principal, consultanță în domeniul agro-business la BERD.
Colaborarea a condus la un set de linii directoare și materiale promoționale pentru a ajuta producătorii sârbi să înțeleagă și să respecte noile reglementări privind siguranța alimentară și a dezvoltat un program de instruire care include tutoriale video.
Acest lucru este important și pentru Serbia, deoarece potențiala intrare a țării în Uniunea Europeană (UE) va fi facilitată prin asigurarea că standardele sale sunt pe deplin aliniate la normele UE.
Rigidă, dar de susținere
În timp ce noile reguli de siguranță alimentară sunt concepute pentru a răspunde nevoilor producătorilor la scară mică, instruirea arată clar că nu există loc de compromis cu privire la problema critică a igienei.
Tamara Bosković, șeful Departamentului de Sănătate Publică Veterinară din Serbia, explică: „Aceste reglementări deschid uși pentru mulți mici producători de a-și diversifica piețele și vânzările, datorită cerințelor de siguranță alimentară care iau în considerare volumele și riscurile pentru siguranța alimentară. Chiar și producătorii din zonele montane, unde infrastructura este limitată, pot continua să producă în mod tradițional, folosind derogări aplicabile de la reguli, asigurând în același timp siguranța alimentară.”
Aceste noi reglementări privind siguranța alimentară asigură că producătorii de alimente mai mici au șansa de a rămâne în afaceri și de a fi competitivi pe piața națională, aducând în același timp gastronomia sfințită a timpului la zi cu cunoștințele moderne în materie de siguranță alimentară.
„Eticheta de calitate”
Inițiativa a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea Etichetei Sârbe de Calitate, care certifică originea și calitatea produselor. Pentru producătorii sârbi de carne precum Miloš, „conformitatea cu standardele aplicabile de siguranță și calitate a alimentelor sunt esențiale, deoarece permit accesul pe piață și, prin urmare, pot extinde oportunitățile de pe piața de export și pot crește randamentul economic în sector”, conchide Lisa Paglietti, economist FAO.
Pentru consumatorii din Serbia și nu numai, noile reglementări susținute de FAO și BERD oferă asigurări că produsele pe care le cumpără sunt pregătite atât în conformitate cu tradiția culinară veche a țării, cât și cu beneficiul standardelor moderne de sănătate și siguranță.
FAO este singura agenție specializată a Națiunilor Unite care supraveghează toate aspectele lanțului valoric alimentar. Această inițiativă este un alt exemplu al rolului pe care îl joacă, împreună cu BERD și alți parteneri, în protejarea securității alimentare și a sănătății oamenilor și în stimularea dezvoltării economice prin îmbunătățirea mijloacelor de trai.
Sursa: https://www.fao.org/
Foto: Pixabay