Fermierii ucraineni cer măsuri împotriva ţărilor care au interzis cerealele din Ucraina
Consiliul Agrar din Ucraina (VAR) consideră drept inacceptabilă prelungirea unilaterală a embargoului asupra produselor agricole ucrainene de către Polonia, Ungaria şi Slovacia.
20 Septembrie 2023, 12:08
Prin urmare, VAR susţine că în afară de plângerea depusă de Ucraina la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), sunt necesare măsuri suplimentare împotriva ţărilor menţionate.
VAR transmite că susţine reclamaţia depusă de Ministerul ucrainean al Economiei la OMC şi solicită Guvernului Ucrainei să studieze posibilitatea de a recurge la contramăsuri suplimentare împotriva acestor ţări.
"Acest lucru se face atât în "mod deschis, cât şi pe ascuns, folosind diverse pârghii birocratice împotriva bunurilor noastre agricole care sunt trimise în porturi din ţări terţe" - a explicat VAR.
Fermierii ucraineni amintesc că ţările vecine din UE au introdus un embargo încă din aprilie a acestui an, slăbind economia ucraineană cu sute de milioane de euro.
"Şi toate acestea se întâmplă într-un moment în care Ucraina apără pacea întregii Europe, de un an şi jumătate, cu preţul vieţii şi în condiţii de atacuri constante asupra oraşelor şi infrastructurii paşnice. În plus, Rusia a blocat militar deplasarea navelor civile ucrainene pe mare, minează complet teritoriile noastre, ne atacă grânarele şi ne fură în mod deschis recolta. Considerăm că prelungirea interdicţiei de import pentru produse agricole face jocul autorităţilor criminale de la Kremlin" - se mai arată în comunicat.
Fermierii ucraineni notează că ţările UE menţionate trec noi produse pe lista mărfurilor interzise la import. Anterior, embargoul viza patru tipuri de produse agricole.
Acum, însă, Ungaria introduce o interdicţie care va viza 25 de tipuri, iar Polonia adaugă pe listă făina şi furajele ucrainene.
Autorităţile din Polonia au decis să interzică importul de cereale ucrainene şi alte produse agricole.
Polonia a fost urmată de alte ţări din Europa de Est, iar Comisia Europeană a fost de acord şi a permis Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei şi României să interzică grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui din Ucraina.
Comisia Europeană a decis să ridice această interdicţie din 15 septembrie. În aceeaşi zi, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că îşi vor menţine restricţiile la importul de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei Europene.
Pe 19 septembrie, Ucraina a intentat procese împotriva Poloniei, Slovaciei şi Ungariei la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza interzicerii importurilor de cereale.
Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kacika, a declarat că Guvernul ucrainean ar putea recurge la măsuri de retorsiune împotriva exporturilor de fructe şi legume (mere, ceapă, roşii şi varză) din Polonia.